Trzeba oznaczyć pochodzenie oferowanej żywności

23.08.2020 -

Zarząd Lubelskiej Izby Rolniczej apeluje o wprowadzenie obowiązku podawania w oznakowaniu żywności informacji o miejscu pochodzenia mleka, mięsa jako składnika środków spożywczych poszczególnych krajów UE.

Według LIR wymóg ten mógłby być spełniony poprzez wprowadzenie jednolitych zasad dla wszystkich krajów członkowskich znakowania np. mięsa, mleka grafiką przedstawiającą flagę kraju pochodzenia produktu. Dodatkowo na etykiecie takiej powinna znaleźć się informacja ilościowego składu z danego kraju.

– Wprowadzenie dodatkowych oznaczeń grafiki w postaci flagi daje konsumentowi możliwość szybkiej identyfikacji z jakiego kraju pochodzi mleko, mięso tym bardziej, że konsument jest obecnie coraz bardziej świadomy oraz zainteresowany pochodzeniem produktów oraz ich składem. Obecnie obowiązujące przepisy Rozporządzenia Komisji UE nr 2018/775 ustanawiające zasady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w odniesieniu do reguł dotyczących wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika środka spożywczego nie precyzują jednolitego oznaczenia kraju pochodzenia produktu. Wprowadzenie tych przepisów w dalszym ciągu nie ułatwia konsumentowi weryfikacji produktu pod kątem pochodzenia krajowego – uzasadnia Gustaw Jędrejek, prezes Lubelskiej Izby Rolniczej.

Zdaniem samorządu rolniczego ujednolicenie znakowania żywności we wszystkich krajach Unii Europejskiej daje również możliwość rozwoju polskich przedsiębiorców oferujących w innych państwach członkowskich UE wyroby mięsne i mleczne oraz produkty zawierające jako składniki mleko i mięso, a producentom rolnym w Polsce uzyskanie wyższych dochodów z prowadzonej działalności rolniczej.

Dlatego Lubelska Izba Rolnicza wnioskuje o wprowadzenie obowiązku znakowania żywności we wszystkich krajach Unii Europejskiej grafiką flagi kraju pochodzenia produktu.

(23.08.2020 za wrp.pl)

 


Współpraca