Trzeci tydzień sierpnia przyniósł wzrost cen masła konfekcjonowanego

04.09.2020 -

W trzecim tygodniu sierpnia 2020 r. na rynku krajowym odnotowano ponowny wzrost cen zbytu masła konfekcjonowanego, przy jednoczesnym dalszym spadku cen masła w blokach. W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 17–23.08.2020 r. za masło w blokach średnio w kraju uzyskiwano 14,30 zł/kg, o 2 gr/kg mniej niż tydzień wcześniej, ale o 1% więcej niż przed miesiącem.

Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 16,82 zł/kg (3,36 zł za 200 gramową kostkę) i była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej.

W odniesieniu do cen sprzed roku masło w blokach było o 2% tańsze, a masło konfekcjonowane – o 1% droższe.

Za odtłuszczone mleko w proszku w trzecim tygodniu sierpnia 2020 r. płacono 8,97 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu i o 5% więcej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,56 zł/kg i była o 1% niższa niż przed tygodniem, ale o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było o 3% droższe, a PMP –o 3% tańsze.

Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali przeciętnie 13,15 zł/kg, o 6 gr/kg mniej niż w drugim tygodniu sierpnia br., ale o 4 gr/kg więcej niż przed miesiącem Cena sera Gouda wyniosła 13,56 zł/kg i była o 3%

wyższa od notowanej w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Wymienione gatunki serów podpuszczkowych dojrzewających były droższe niż przed rokiem o 4-5%.

(04.09.2020 za portalspozywczy.pl)


Współpraca