USA: Start-up pracuje nad wegańską mozzarellą

30.06.2021 -

Amerykański start-up New Culture planuje w 2023 roku wypuścić na rynek roślinny zamiennik mozzarelli. Produkt ma smakować, wyglądać, topić się i rozciągać tak samo jak klasyczny ser.

Roślinna mozzarella - czy to możliwe?

Pomysłodawcy "roślinnej mozzarelli" - firma New Culture z San Francisco przekonują, że znaleźli sposób na stworzenie roślinnego odpowiednika kazeiny (białko w mleku krowim), poprzez proces fermentacji. Dzięki temu produkt ma smakować, wyglądać, topić się i rozciągać tak samo jak jego klasyczny odpowiednik.

Białka kazeinowe są uważane za niezbędne w tradycyjnym procesie produkcji sera. Kazeina nadaje serowi mlecznemu kolor, składniki odżywcze i funkcjonalność (takie jak topienie i rozciąganie mozzarelli).

Aby rozwinąć ten proces, współzałożyciel New Culture Matt Gibson, który jest genetykiem i mikrobiologiem, stworzył cały zespół naukowców.

- Białka kazeinowe są bardzo trudne do wytworzenia przy użyciu precyzyjnej fermentacji, ale w ciągu ostatnich 18 miesięcy dokonaliśmy wielu przełomów, aby wyprodukować znaczne ilości białka kazeinowego bez pochodzenia zwierzęcego – powiedział Gibson w wywiadzie dla magazynu FoodNavigator USA.

Wegańska mozzarella - jaki ma skład?

Pierwszy produkt New Culture firma opisuje jako "posiadający taki sam smak, konsystencję, topienie i rozciągliwość jak ser, który wszyscy znamy i kochamy”. Aby przygotować mozzarellę z kazeiny wolnej od składników odzwierzęcych, New Culture łączy białka kazeiny z kilkoma innymi składnikami, takimi jak woda, tłuszcz, odrobina cukru, witaminy i minerały. Aby nadać mu bogactwo smaku przypominające nabiał, firma używa tłuszczów roślinnych, takich jak olej kokosowy, olej słonecznikowy i olej rzepakowy.

Firma New Culture rozpoczęła już rundę inwestycyjną, aby przygotować roślinną mozzarellę do komercyjnego wprowadzenia na rynek. Startup planuje debiut produktu w wybranych pizzeriach w rejonie zatoki San Francisco pod koniec 2023 roku.

(30.06.2021 za portalspozywczy.pl)


Współpraca