V Krajowa Ocena Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych
W dniach 02-05 kwietnia 2019 w Hotelu Uroczysko Cedzyna koło Kielc odbyło się XII Euroforum Polskiego Mleczarstwa połączone z V Krajową Oceną Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych, konkursem „Produkt Mleczny Roku 2019”, konkursem „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie” i wręczeniem nagród „Nauczyciel Roku Mleczarstwa” zorganizowane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy.
Zespoły arbitrów dokonały oceny sensorycznej metodą skalowania oraz oceny prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu, a także dodatkowych informacji na opakowaniu.
Komisja Superarbitrów przeanalizowała karty oceny produktów przedłożone przez zespoły arbitrów, dołączoną do produktów dokumentację, a także przeprowadziła ocenę własną, co było podstawą do przyznania medali z popiersiem prof. dr hab. Jerzego Borowskiego za zajęcie I miejsca w poszczególnych grupach. Sylwetkę prof. Jerzego Borowskiego przybliżyła dr hab. inż. Marzena Danowska-Oziewicz. W uroczystości udział wzięła też rodzina prof. Jerzego Borowskiego – żona prof. dr hab. inż. Eulalia Julitta Borowska i syn Szymon.
Laureaci:
Grupa I. Mleko spożywcze UHT:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART – MILK w Sieradzu za mleko UHT MU!
Grupa II. Mleko spożywcze wysokopasteryzowane:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za mleko naturalne 2%;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Końskich za zestaw mlek spożywczych wysokopasteryzowanych 2% i 3,5%;
- Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA w Środzie Wielkopolskiej za mleko spożywcze JERSEY.
Grupa V. Mleka fermentowane naturalne:
V.A. Jogurt naturalny:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za jogurt naturalny bez laktozy;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za jogurt naturalny.
V.B. Jogurt naturalny typu greckiego:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za jogurt naturalny typu greckiego;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za jogurt naturalny typu greckiego.
V.D. Kefir naturalny:
- Kujawska Spółdzielnia Mleczarska z Włocławka za kefir z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie za kefir naturalny;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za kefir rodzinny;
- Spółdzielnia Mleczarska Bieluch w Chełmie za kefir naturalny.
V.E. Maślanka:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za maślankę;
- Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu za maślankę gostyńską prosto z masielnicy;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za maślankę.
V.F. Zsiadłe mleko:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za zsiadłe mleko Piaseckie jak dawniej;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za zsiadłe mleko.
Grupa VI. Smakowe mleka fermentowane:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za zestaw jogurtów pitnych LAVITA: marchwiowo-pomarańczowy, jabłko-burak ćwikłowy, wieloowocowy ze zbożami;
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za zestaw jogurtów pitnych owocowo-warzywnych ACTI VEGE z błonnikiem: kiwi-jarmuż, marchew-mango, czarna porzeczka-burak.
Grupa IX. Mleko spożywcze i mleka fermentowane objęte programem dla szkół:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie za mleko spożywcze pasteryzowane.
Grupa X. Produkt Mleczny Roku 2019:
Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2019" otrzymała Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za jogurt prebiotyczny typu greckiego z inuliną o podwyższonych walorach prozdrowotnych.
W tym roku po raz pierwszy podczas XII Euroforum Polskiego Mleczarstwa odbył się Konkurs „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie 2019”. Kapituła konkursu wyróżniła sześć podmiotów, które zgłosiły swój udział w konkursie. Laureaci otrzymali medale z popiersiem mgr. inż. Stanisława Kwiatonia. Sylwetkę mgr. inż. Stanisława Kwiatonia przybliżył prof. dr hab. Zygmunt Zander. W uroczystości udział wzięła też rodzina mgr. inż. Stanisława Kwiatonia – córka Anna Adamkowska z mężem Mirosławem i synami Krzysztofem i Aleksandrem.
Laureaci I Konkursu „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie 2019”:
- PPHU A-LIMA-BIS Sp. z o.o. z siedzibą w Środzie Wielkopolskiej za całokształt trzydziestoletniej działalności we wprowadzaniu innowacji w sektorze mleczarskim w Polsce i zagranicą.
- Gospodarstwo Rolne Monika Klarzak, Szubsk-Towarzystwo 8, Krośniewice w kategorii: za innowację: wdrażanie innowacyjnych technologii pozytywnie wpływających na środowisko naturalne.
- GEA Westfalia Separator Polska Sp. z o.o. w kategoriach: gospodarka energią, za innowację: GEA PRO+ innowacyjne rozwiązanie dla przemysłu mleczarskiego pozwalające na oszczędność białka.
- Stadnina Koni „Pępowo” Sp. z o.o. z siedzibą w Gogolewie w kategoriach: za innowację: odzysk ciepła z mleka po udoju.
- Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie w kategorii: za innowację: linia nalewania napojów fermentowanych z pigging systemem, filtrami biologicznymi.
- SYMBIONA S.A. z siedzibą w Warszawie w kategoriach: za innowację: AnoxyMem®.
Nagrody dla laureatów konkursu „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie 2019” ufundował „Tygodnik Poradnik Rolniczy”.
W Konkursie „Nauczyciel Roku Mleczarstwa” nagrody otrzymali:
I miejsce – Dorota Zaręba z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie,
II miejsce – Iwona Andrzejewska z Liceum Ogólnokształcącego w Słupsku,
III miejsce – Małgorzata Rguszczak z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy.
Konkurs finansowany był z Funduszu Promocji Mleka
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy.