Walentynki w domowym zaciszu. Co podać na romantyczną kolację we dwoje?
Już w najbliższą niedzielę będziemy obchodzić Walentynki. Każdego roku święto zakochanych przyciągało do restauracji tłumy gości, a stoliki trzeba było rezerwować z wielomiesięcznym wyprzedzeniem. W tym roku trzeba zmienić plany i romantyczną kolację przygotować w domowym zaciszu. Nie masz pomysłu na walentynkowe menu? Sprawdź pomysły na szybkie, proste i smaczne dania, którymi zaskoczysz drugą połówkę!
Idealny wieczór we dwoje
Tegoroczne Walentynki są dla zakochanych większym wyzwaniem niż dotychczas. Choć panująca epidemia koronawirusa nieco ograniczyła możliwości zakochanych, to bez problemu tego dnia można zaplanować coś specjalnego w domowych warunkach. Może idealnym pomysłem będzie wspólny wieczór przy romantycznej komedii i pysznej kolacji? Jeśli nie masz pomysłu co zaserwować 14 lutego, zainspiruj się przepisami na pyszne dania w stylu #nowastingfood od czeskich blogerek, Markety i Kayi. Do dzieła!
Nadziewane pieczarki zapiekane z serem
- 1 paczka frytek McCain Crispers
- 8 szt. większych pieczarek
- 200 g żółtego sera – gouda albo cheddar
- 200 g szynki w jednym kawałku
- 1 jajko
- 1 opakowanie pomidorków cherry
- 1 kubek kwaśnej śmietany
- 1 czerwona cebula
- sól i pieprz
Przygotowanie: Kapelusze pieczarek należy oczyścić i usunąć nóżki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Przygotować farsz: pokroić w kostkę szynkę, ser, czerwoną cebulę i pomidorki, następnie wymieszać z jajkiem. Nadziewać kapelusze pieczarek farszem i piec w piekarniku około 20 minut. Frytki McCain Crispers przygotować według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Serwujemy jako jedno danie z dodatkiem dipu, przyrządzonego z kwaśnej śmietany i reszty drobno pokrojonej czerwonej cebuli, soli i pieprzu.
Skrzydełka z zieloną surówką
- 1 paczka frytek McCain Crispers
- 1kg skrzydełek z kurczaka
- 4 łyżki dobrej jakości keczupu
- 1 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka oleju
- sól
- 300g białej kapusty
- 1 gałązka kolendry
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie: Najpierw należy przygotować marynatę do skrzydełek. W misce wymieszać keczup, przecier pomidorowy, sos sojowy, cukier trzcinowy, wędzoną paprykę i olej. Skrzydełka rozciąć na dwie części – górną i dolną, włożyć do marynaty i dobrze zamieszać.
Zamarynowane skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na drugą blachę wysypać frytki Crispers. Piec dwie blachy razem, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 30 minut, do osiągnięcia złotego koloru.
W trakcie pieczenia skrzydełek i frytek przygotować surówkę z kapusty. Białą kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo cienko poszatkować nożem. Kapustę dokładnie ugnieść rękoma, by zmiękła. Następnie dodać posiekaną kolendrę, olej, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
Przed podaniem surówkę ponownie mieszamy. Serwujemy ze skrzydełkami i upieczonymi frytkami.