WorldFood Poland 2019
W dniach 7-9 marca 2019, na terenie EXPO XXI w Warszawie odbyła się pierwsza edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów – WorldFood Poland. Przez 5 lat Targi odbywały się pod nazwą WorldFood Warsaw.
Targi WorldFood Poland to najważniejsze targi w Polsce poświęcone sektorowi spożywczemu – od produkcji aż po wyrób końcowy i jego sprzedaż. Oferują możliwość spotkania polskiego sektora rolno-spożywczego z międzynarodowymi partnerami oraz nawiązania nowych relacji biznesowych na świecie. W tym roku zaproszenie na targi przyjęło ponad 350 firm. Jak co roku były pawilony m.in. z Włoch, Ukrainy i Sri Lanki, Azerbejdżanu, Korei i Grecji.
Oficjalnego otwarcia Targów dokonali:
Agnieszka Szpaderska – dyrektor Targów;
Jan Krzysztof Ardanowski – minister rolnictwa i rozwoju wsi;
Czesław Siekierski – przewodniczący Komisji Rolnictwa w Parlamencie Europejskim.
Po uroczystości otwarcia Targów odbyła się debata otwarta, pod patronatem Polskiej Federacji Producentów Żywności, pt. „Bezpieczeństwo i jakość żywności wyzwaniem dla podmiotów gospodarki żywnościowej”, w której udział wzięli: Jan Krzysztof Ardanowski – minister rolnictwa i rozwoju wsi, Czesław Siekierski – przewodniczący Komisji Rolnictwa w PE, Andrzej Gantner – wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności, Jarosław Pinkas – główny inspektor sanitarny, Andrzej Romaniuk – główny inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Andrzej Wojciechowicz – ekspert KE branży FMCG, Wiesław Różański – prezes UPEMI.
Debatę prowadził Andrzej Wojciechowicz, a poruszono w niej następujące zagadnienia:
Jak w kontekście wzrostu liczby ludności na świecie będzie się rozwijał wzrost produkcji żywności i jej bezpieczeństwo?
Czy Unia Europejska chce budować dobry wizerunek żywności z perspektywy wszystkich członków UE? Czy po ostatnim szkalowaniu polskiej żywności środowisko producenckie wypracowuje wspólne działania na przyszłość i czy oczekuje jakiegoś wsparcia?
Czy są planowane wspólne działania branży mięsnej w celu zabezpieczenia wizerunku branży? Jak obecnie wygląda proces zapewnienia bezpieczeństwa żywności? Czy istnieje problem bezpieczeństwa żywności pomiędzy żywnością masową a żywnością wysokiej jakości?
Jak dbać o bezpieczeństwo żywności?
Podczas trzech dni Targów odbyło się wiele paneli dyskusyjny poświęconych bezpieczeństwu żywności m.in.:
- Panele pod patronatem Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego pt. „Zachowania konsumentów na rynku żywnościowym – ocena stanu, kierunki zmian, wpływ na przemysł spożywczy”;
- „
- Panele poświęcone łańcuchom dostaw i łańcuchom technologicznym (z naciskiem na ColdChain). Debata pod patronatem Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego
Kooperacja a technologie w łańcuchach dostaw FMCG: Jakość i bezpieczeństwo w łańcuchach dostaw FMCG; Prawo – polityka – biznes. Eksport żywności do USA. Wymagania FDA dla eksporterów żywności na rynek USA w świetle ustawy o modernizacji bezpieczeństwa żywności (FSMA);
– Panel Polskiego Stowarzyszenia Elektromobilności: Źródła OZE, Efektywność Energetyczna, elektromobilność jako odpowiedź na rosnące ceny energii;
– Konferencje organizowane pod patronatem Krajowej Rady Suplementów i Odżywek (KRSiO);
– Pokazy kulinarne Polskiej Kadry Narodowej pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Drugiego dnia, podczas uroczystego bankietu, rozdano Złote Medale i Wyróżnienia za nagrodzone produkty. Wyróżnienie otrzymała Śmietana wiejska 18% z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, Kujawska Spółdzielnia Mleczarska we Włocławku.
Targi WorldFood Poland to najważniejsze targi w Polsce poświęcone sektorowi spożywczemu – od produkcji aż po wyrób końcowy i jego sprzedaż. Oferują możliwość spotkania polskiego sektora rolno-spożywczego z międzynarodowymi partnerami oraz nawiązania nowych relacji biznesowych na świecie.
Targi WorldFood Poland to także okazja do integracji i dyskusji o kondycji branży. Wystawcy z Polski i zagranicy, panele dyskusyjne, spotkania z sieciami handlowymi i specjalne konferencje poświęcone żywności i trendom w branży spożywczej.