Wzrost cen na aukcji GDT
19.10.2021 -
Na odbywającej się 19 października 2021 roku 294 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +2,2% w stosunku do aukcji z dnia 5 października 2021 roku, a średnia cena wyniosła 4061 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1229 pkt do poziomu 1256 pkt., co stanowi wzrost o +2,2% w stosunku do aukcji z 5 października 2021 roku.
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany –słodka serwatka w proszku. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena laktozy – o +5,9% i masła – o +4,7%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 27836 t, wobec 28667 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +2,5%, cena – 6151 USD/t;
- Masło – wzrost o +4,7%, cena – 5111 USD/t;
- Maślanka w proszku – nie była oferowana;
- Ser Cheddar – wzrost o +2,9%, cena – 4426 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +5,9%, cena – 1258 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +2,5%, cena – 3401 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +1,5%, cena – 3803 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.
Kolejna 295 aukcja GDT odbędzie się 2 listopada 2021 roku.
(19.10.2021 za globaldairytrade.info)