Wzrost cen na aukcji GDT

19.10.2021 -

Na odbywającej się 19 października 2021 roku 294 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +2,2% w stosunku do aukcji z dnia 5 października 2021 roku, a średnia cena wyniosła 4061 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1229 pkt do poziomu 1256 pkt., co stanowi wzrost o +2,2% w stosunku do aukcji z 5 października 2021 roku.

Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany –słodka serwatka w proszku. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena laktozy – o +5,9% i masła – o +4,7%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 27836 t, wobec 28667 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +2,5%, cena – 6151 USD/t;
  • Masło – wzrost o +4,7%, cena – 5111 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;
  • Ser Cheddar – wzrost o +2,9%, cena – 4426 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +5,9%, cena – 1258 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +2,5%, cena – 3401 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +1,5%, cena – 3803 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.

Kolejna 295 aukcja GDT odbędzie się 2 listopada 2021 roku.

(19.10.2021 za globaldairytrade.info)


Współpraca