Wzrostowy kurs notowań produktów mlecznych
24.09.2021 -
Notowania produktów mleczarskich na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade zaliczyły trzeci z rzędu wzrost, czym umocniły swoją pozycję po długotrwałym okresie spadków.
Ostatnia aukcja produktów mleczarskich na giełdzie GDT z 21 września br. zakończyła się wzrostem ogólnego indeksu giełdowego o 1, co stanowiło trzeci z rzędu wzrost.
Stosunkowo niewielki wzrost ogólnego indeksu cenowego wywołał mieszane zmiany w notowaniach produktów mleczarskich. Największy wzrost odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku (+ 2,2). Z kolei spadki wystąpiły w dwóch kategoriach: masła (- 1,9) oraz sera Cheddar (- 1,2). W ostatniej aukcji nadal niedostępna była serwatka w proszku. Tego dnie nie była oferowana również maślanka w proszku.
Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 24 476 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o około 0,5 tys. ton niższy w porównaniu z poprzednią aukcją.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – bez zmian.,
- Masło – spadek o 1,9,
- Maślanka w proszku – nie oferowana.,
- Ser Cheddar – spadek o 1,2,
- Laktoza – wzrost o 1,3,
- Odtłuszczone mleko w proszku wzrost o 0,9,
- Serwatka w proszku – indeks niedostępny
- Pełne mleko w proszku – wzrost o 2,2
Pozytywne zmiany notowań produktów mlecznych na giełdzie GDT, reprezentujących sytuację na rynku globalnym, pokrywają się z dodatnimi zmianami na krajowym rynku mleka. Cena surowca w skupie zaczęła stopniowo wzrastać, choć podwyżki te nie są adekwatne do wzrostu kosztów produkcji mleka.
(24.09.2021 za farmer.pl)