XIII EUROFORUM POLSKIEGO MLECZARSTWA

W dniach 08 – 11.09 2020 roku w Hotelu Zamek Ryn w Rynie odbędą się prestiżowe wydarzenia w branży mleczarskiej:



II KRAJOWA OCENA WYBRANYCH GRUP PRODUKTÓW MLECZNYCH,

KONKURS INNOWACJE TECHNICZNE W MLECZARSTWIE,

XIII EUROFORUM POLSKIEGO MLECZARSTWA

SZCZYT MLECZARSKI

Organizatorem tych wydarzeń jest Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy we współpracy z Krajowym Związkiem Spółdzielni Mleczarskich i z Polskim Komitetem Międzynarodowej Organizacji Mleczarskiej FIL/IDF.

Hotel Zamek Ryn w związku z pandemią COVID-19 w trosce o bezpieczeństwo swoich Gości stosuje procedury mające na celu zachowanie reżimu sanitarnego zgodnie z aktualnymi wytycznymi krajowych instytucji odpowiedzialnych za ochronę zdrowia (GIS, MZ).

Uczestnikom XIII Euroforum Polskiego Mleczarstwa organizatorzy zapewniają bogaty program merytoryczny.

Zapraszamy na seminaria i sympozjum techniczno – technologiczne w czasie których zostaną zaprezentowane tematy:

1. Mleko i produkty mleczne jako źródło bioaktywnych i prozdrowotnych składników w diecie – dr inż. Maria Czerniewicz , UWM Olsztyn

2. „SREBRNE POKOLENIE – SILVER GENERATION” a rynek mlecznych produktów funkcjonalnych – dr inż. Maria Czerniewicz , UWM Olsztyn

3. Aktualne trendy na rynku mleka i produktów mlecznych” – dr Piotr Szajner, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

4. Aktualna sytuacja i krótkookresowa perspektywa eksportu i importu przetworów mlecznych na świecie, w Europie i w Polsce – Łukasz Jurkowski, Związek Pracodawców, Eksporterów i Importerów Produktów Mleczarskich.

5. Serwatka jako źródło najcenniejszych białek mleka – stymulujących wzrost spożycia mleka – prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, UP we Wrocławiu

6. Białka mleka , ich funkcje technologiczne– dr inż. Jan Rybka, IIPM

7. Europejski Zielony Ład – dr hab. Jarosław Kowalik, prof. UWM Olsztyn

8. Strategia od pola do stołu – dr hab. Jarosław Kowalik, prof. UWM Olsztyn

9. Znakowanie żywności, potencjalny wpływ na jej promocję – prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, IIPM

10. Perspektywy i wyzwania w kształceniu kadr dla mleczarstwa – dr hab. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM Olsztyn.

Zgodnie z wcześniej przekazywanymi zainteresowanym pismami w dniu 8 września br. w godzinach 9:30 -14:00 w Sali Władysława Jagiełły w Zamku Ryn odbędzie się Walne Zebranie Członków Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy.

W tym samym dniu w godzinach 14:00 -16:30 w sali Kapitularz Mały odbędzie się posiedzenie Rady Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związku Rewizyjnego.

W dniu 9.09. 2020r. w godz. 14:30 -17:30 w Sali Księżnej Anny odbędzie się SZCZYT MLECZARSKI – spotkanie ścisłego kierownictwa organizacji pozarządowych związanych z mleczarstwem. Jednym z celów Szczytu będzie omówienie współpracy organizacji mleczarskich i oddolne utworzenia porozumienia – Koalicji Mleczarskiej, a także ustalenie priorytetów dla branży mleczarskiej spośród wyzwań stojących przed polskim sektorem mleka.

Mamy nadzieję, że kolejny raz będziemy mogli się zobaczyć i podzielić się doświadczeniem i uwagami w celu zagwarantowania normalnego funkcjonowania polskiego mleczarstwa w czasach pandemii i rewolucji cyfrowej.

W sprawie uczestnictwa prosimy o kontakt telefoniczny: 602 233 613, 602 233 623 lub

e-mail: biuro@mlekoland.com

(Informacja Krajowego Związki Spółdzielni Mleczarskich)


Współpraca