Zielone muffiny z serem Lazurem
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 12 szt.
Składniki:
- 650 g mrożonego szpinaku
- 170 g mąki krupczatki
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 240 g cukru
- 0,5 szklanki oleju (np. rzepakowego)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 opakowania budyniu śmietankowego
- 250 ml mleka
- 100 g sera Lazur Błękitny
- 1 granat
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrozić i wyłożyć na sito. Dobrze odcisnąć wodę.
- W misce ubić jajka z cukrem. Dolać olej i ponownie ubić. Dodać przesianą mąkę, proszek
- do pieczenia i sól. Wyrobić na gładkie ciasto. Dodać szpinak, mieszać do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć do papilotek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25-30 minut.
- Upieczone muffiny wystudzić. Każdej odciąć górę równo z papilotką i wydrążyć zagłębienie. Odcięte ciasto pokruszyć i pozostawić do posypania.
- Budyń ugotować zgodnie z instrukcją. Ser Lazur Błękitny pokruszyć i wymieszać z lekko ciepłym budyniem. Powstałą masą wypełnić muffiny. Posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu.