Zielone muffiny z serem Lazurem

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 12 szt.

 



 



 



 



Składniki:

  • 650 g mrożonego szpinaku
  • 170 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 240 g cukru
  • 0,5 szklanki oleju (np. rzepakowego)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 opakowania budyniu śmietankowego
  • 250 ml mleka
  • 100 g sera Lazur Błękitny
  • 1 granat

 

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmrozić i wyłożyć na sito. Dobrze odcisnąć wodę.
  2. W misce ubić jajka z cukrem. Dolać olej i ponownie ubić. Dodać przesianą mąkę, proszek
  3. do pieczenia i sól. Wyrobić na gładkie ciasto. Dodać szpinak, mieszać do połączenia składników.
  4. Ciasto wyłożyć do papilotek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25-30 minut.
  5. Upieczone muffiny wystudzić. Każdej odciąć górę równo z papilotką i wydrążyć zagłębienie. Odcięte ciasto pokruszyć i pozostawić do posypania.
  6. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją. Ser Lazur Błękitny pokruszyć i wymieszać z lekko ciepłym budyniem. Powstałą masą wypełnić muffiny. Posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu.

Współpraca