Zupa cebulowa
Czas przygotowania 20 min
Przepis na 4 osoby
Składniki:
- 200 g sera Lazur Srebrzysty
- 1 l bulionu drobiowego
- 100 ml śmietanki 36%
- 1 jabłko
- 4 cebule (różne gatunki)
- 2 żółtka
- 4 kromki chleba
- 50 ml oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- 50 g masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- 1. Cebulę poszatkować, obrane jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Wszystko podsmażyć na oliwie do miękkości, dodać masło, a następnie zalać bulionem i zagotować.
- 2. Ze śmietanki i żółtek przygotować zawiesinę, zaciągnąć nią zupę, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- 3. Kromki chleba posypać startym serem Lazur Srebrzysty i zapiec w piekarniku.
- 4. Zupę posypać zieloną pietruszką. Podawać w bulionówkach z ułożoną na wierzchu grzanką.