Zupa cebulowa

Czas przygotowania 20 min



Przepis na 4 osoby



Składniki:




  • 200 g sera Lazur Srebrzysty

  • 1 l bulionu drobiowego

  • 100 ml śmietanki 36%

  • 1 jabłko

  • 4 cebule (różne gatunki)

  • 2 żółtka

  • 4 kromki chleba

  • 50 ml oliwy z oliwek

  • natka pietruszki

  • gałka muszkatołowa

  • 50 g masła

  • sól

  • pieprz 



Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę poszatkować, obrane jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Wszystko podsmażyć na oliwie do miękkości, dodać masło, a następnie zalać bulionem i zagotować.
  • 2. Ze śmietanki i żółtek przygotować zawiesinę, zaciągnąć nią zupę, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • 3. Kromki chleba posypać startym serem Lazur Srebrzysty i zapiec w piekarniku.
  • 4. Zupę posypać zieloną pietruszką. Podawać w bulionówkach z ułożoną na wierzchu grzanką.

Współpraca