Zupa serowa z brokułami

Czas przygotowania 20 min



Przepis na 4 osoby



Składniki:




  • 200 g sera Lazur Srebrzysty

  • 300 g brokułów

  • 4 kromki pieczywa tostowego

  • 60 g masła

  • 50 g mąki

  • 50 ml śmietanki 36%

  • 1 l bulionu

  • sól

  • pieprz

  • olej



Sposób przygotowania:

  1. Brokuły podzielić na różyczki i oprószyć mąką. Tak przygotowane podsmażać na maśle przez ok. 2 minuty.
  2. Bulion zagotować i dodać do niego podsmażone brokuły oraz starty ser Lazur Srebrzysty. Pod koniec gotowania dolać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Pieczywo pokroić w kostkę i zrumienić na złoty kolor na oleju.
  4. Zupę podawać z wcześniej przygotowanymi grzankami.

Współpraca