Związek Polskich Przetwórców Mleka opracował i zaprezentował raport nt. przeciwdziałaniu otyłości
W dniu 16. września br. w Bibliotece Rolniczej przy Krakowskim Przedmieściu odbyła się konferencja, podczas której Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) zaprezentował swój raport pt. Rola produktów mlecznych w przeciwdziałaniu nadwadze i otyłości.
Potrzebne są wielopłaszczyznowe działania edukacyjne nt. otyłości
W Polsce rośnie liczba dzieci z nadwagą i otyłością, a wraz z nią – zagrożenie dla zdrowia całego pokolenia. Nowy raport Związku Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) pod patronatem Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej nie tylko pokazuje skalę problemu, ale proponuje konkretne, wykonalne rozwiązania. Wśród nich są m.in. obowiązkowa edukacja zdrowotna w szkołach, promocja zdrowych przekąsek w formie jogurtu czy kefiru oraz większe zaangażowanie lekarzy rodzinnych w rozmowy z rodzicami na temat żywienia dzieci.
ZPPM deklaruje, że zamierza prowadzić wielopłaszczyznowe działania edukacyjne: od szkół i przedszkoli, przez gabinety lekarzy, po media i Internet. Kluczowe jest budowanie koalicji – ZPPM chciałby je prowadzić wspólnie z instytucjami naukowymi, sektorem zdrowia, placówkami oświaty, mediami oraz osobami publicznymi. Tylko z takim szerokim partnerstwem możliwe jest – jak to ujęto w raporcie – zaangażowanie „całego otoczenia dziecka – rodziców, szkół, opieki zdrowotnej i mediów” we wspólną misję budowania zdrowych nawyków.
Reprezentując sektor producentów żywności, czujemy się zobowiązani, by włączyć się w dyskusję na temat minimalizowania skali tego zjawiska. W tym kontekście produkty takie jak jogurt czy kefir mogą pełnić ważną rolę w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, już od najmłodszych lat – mówi Marcin Hydzik, prezes ZPPM.
Ogromna skala problemu otyłości
– Niepokoi nas nie tylko skala problemu, ale i jego dynamika. Między klasą I a IV liczba dzieci z nadwagą podwaja się. To moment, w którym powinna zadziałać prewencja: edukacja, dostępność zdrowych przekąsek, rozmowa z lekarzem czy dietetykiem. Produkty fermentowane mają tu swoje ważne miejsce – komentuje dr hab. n. med. prof. SUM Paweł Matusik, współautor raportu.









