25 Gala Agroligi w ogrodach Pałacu Prezydenckiego

14 czerwca 2018, w ogrodach Pałacu Prezydenckiego w Warszawie, spotkali się najlepsi w kraju rolnicy i przedstawiciele najprężniej rozwijających się firm agrobiznesowych na 25 Jubileuszowej Gali konkursu Agroliga. Promuje ona przedsiębiorców działających w branży rolno-spożywczej oraz wyróżniających się rolników. Honorowy patronat nad Agroligą objął Prezydent RP Andrzej Duda.

Patronami Honorowymi Agroligi byli: Prezydent RP – Andrzej Duda, minister rolnictwa i rozwoju wsi – Krzysztof Jurgiel, prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – Maria Fajger, dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – Witold Strobel, prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego – Adam Wojciech Sekściński, dyrektorzy w TVP SA – Małgorzat Bączyk i Marek Makuch, dyrektor Wydawnictwa Duszpasterstwa Rolników – ks. Łukasz Grabiasz. W uroczystości uczestniczyli też: żona Prezydenta RP – Agata Kornhauser-Duda, szef Kancelarii Prezydenta RP – minister Halina Szymańska wraz z przedstawicielami kierownictwa Kancelarii oraz doradcami Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej oraz przedstawiciele: parlamentu, rządu, centralnych instytucji rolniczych, samorządów wojewódzkich i lokalnych, reprezentantów organizacji rolniczych i producentów żywności, nauki i doradztwa rolniczego, bankowości, dyplomatów, duchowieństwa.

Andrzej Duda w trakcie przemówienia zwrócił uwagę na to, że powinniśmy budować markę Polski jako kraju produkującego dobrą, zdrową żywność.

– Budowanie tej marki jest niezwykle istotne, dlatego m.in. uważam, że szczególna ochrona polskiego rolnictwa, polskich rolników, szczególna ochrona bezpieczeństwa żywności w Polsce powinna znaleźć się w najważniejszym akcie prawnym, jakim jest Konstytucja – podkreślił Prezydent.

Dodał, że stąd jego propozycja, by takie pytanie znalazło się w referendum. – Jestem przekonany, że zdecydowana większość Polaków będzie za tym, żeby Konstytucja chroniła i doceniała polskich rolników, a przede wszystkim, żeby jasno i wyraźnie mówiła o bezpieczeństwie żywnościowym – zaznaczył.

Laureaci otrzymali: imienne listy gratulacyjne od prezydenta Andrzeja Dudy, imienne listy gratulacyjne od ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela, puchary i dyplomy konkursowe od Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

Laureaci AgroLigi 2017 – Kategoria Firmy

Mistrz Krajowy AgroLigi 2017

Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” w Pilznie, założone w 1989 roku i zatrudniające blisko 550 pracowników, specjalizuje się w produkcji wyrobów tradycyjnych z zastosowaniem starych technologii opartych na starych recepturach.

I Wicemistrz Krajowy AgroLigi 2017 – Kategoria Firmy

PAWEKO Beata Pawlikowska w Mierzynie w woj. warmińsko-mazurskim, założone w 1999 roku, jest firmą rodzinną i specjalizuje się w: przetwórstwie owoców i warzyw, skupie-sprzedaży warzyw oraz produkcji surówek.

Wicemistrzowie Krajowi AgroLigi 2017 – Kategoria Firmy

Masarnia Władysławowo we Władysławowie w woj. kujawsko-pomorskim, firma rodzinna założona w 1991 roku, od początku swego istnienia stawia na jakość i tradycję.

Szkółka Krzewów Ozdobnych inż. Eugeniusz Pudełek w Iłowie w woj. lubuskim, założona w 1976 roku, gospodaruje na 10 ha i specjalizuje się w produkcji krzewów iglastych, magnolii, azalii, różaneczników oraz wrzosów i wrzośców.

Tłocznia Soków z Owoców i Warzyw WIATROWY SAD Grażyna Wiatr w Kałęczewie w woj. łódzkim to firma rodzinna zajmująca się produkowaniem soków z całych zdrowych owoców pochodzących z własnego 17-hektarowego gospodarstwa sadowniczego.

Piekarnia „ZŁOTY KŁOS” w Dobczycach w woj. małopolskim, założona w 1989 roku, jest firma rodzinną, w której pieczywo wytwarzane jest na naturalnych zakwasach i według własnych receptur.

ANCYPO-MIZER w Sokółce w woj. podlaskim to rodzinna firma zajmująca się produkcją tradycyjnych wyrobów mięsnych typu premium, takich jak: Kumpiak Podlaski i Ser Suszony Podlaski, przygotowywanych zgodnie ze staropolską recepturą.

POLOK – Grupa Producentów Grzybów w Suszczu w woj. śląskim zajmująca się produkcją pieczarek świeżych – białych.

Laureaci Krajowi AgroLigi 2017 Kategoria Firmy

Zakład Masarniczy Wyrobów Tradycyjnych Kazimierz Skirbiszewski w Piotrowicach Polskich w woj. dolnośląskim jest firmą rodzinną wytwarzającą smakowite wędliny w oparciu o tradycyjne metody i rodzinne receptury.

Adam Wojcieszuk „Produkcja Pieczywa” w Urszulinie w woj. lubelskim funkcjonuje na rynku od 1998 roku, wytwarzając: różne gatunki chleba, bułek oraz produktów cukierniczych.

Cukiernia MAGOSZ w Krapkowicach w woj. opolskim jest firmą rodzinną, zatrudniającą 55 osób i wytwarzającą szeroką gamę wyrobów ciastkarsko-cukierniczych.

Ubojnia Drobiu HUBART Maria i Piotr Powęzka w Bruskowie Wielkim w woj. pomorskim od 23 lat zajmuje się ubojem drobiu oraz rozbiorem i konfekcjonowaniem jego elementów, zaś od 2008 roku wytwarza także wyroby gotowe – wędliny i wędzonki drobiowe, nie stosując przy tym konserwantów, utrwalaczy i wypełniaczy.

„KUMA” Magda & Magda Sp.J. w Olszowej w woj. wielkopolskim jest firmą usługowo-handlową, od 1990 roku zaopatrującą rolnictwo w środki do produkcji, materiały budowlane i opałowe, świadczącą usługi rolnicze i pośredniczącą w skupie płodów rolnych, a także od niedawna – prowadzącą działalność deweloperską w budownictwie.

Laureaci AgroLigi 2017 – Kategoria Rolnicy

Mistrz Krajowy AgroLigi 2017

Beata i Piotr Kondraccy – wraz z synem Cezarym – prowadzą we wsi Górne ponad 100-hektarowe gospodarstwo rolne, specjalizujące się w produkcji trzody chlewnej.

I Wicemistrz Krajowy 2017 – Kategoria Rolnicy

Grażyna, Jan i Cezary Rokiccy prowadzą w Białej Rawskiej w woj. łódzkim 15-hektarowe gospodarstwo sadownicze (jabłonie), w oparciu o integrowaną produkcję owoców.

Izabela i Janusz Bystron prowadzą prowadzą w Sławkach ok. 90-hektarowe gospodarstwo rolne, wyspecjalizowane w chowie gęsi reprodukcyjnych.

Wicemistrzowie Krajowi 2017 – Kategoria Rolnicy

Ewa, Marek i Piotr Stelmaszyk od 1993 roku prowadzą w Nowym Gorzycku w woj. lubuskim 850-hektarowe gospodarstwo rolne, specjalizujące się w produkcji trzody chlewnej w cyklu zamkniętym.

Hanna i Krzysztof Kowalscy prowadzą w Winnikach w woj. mazowieckim 130-hektarowe wielokierunkowe gospodarstwo rolne, nastawione na: produkcję roślinną i produkcję trzody chlewnej w cyklu zamkniętym.

Wioletta i Radosław Budlewscy prowadzą w miejscowości Wojny Pietrasze w woj. podlaskim 95-hektarowe gospodarstwo rolne, ukierunkowane na produkcję trzody chlewnej w cyklu zamkniętym.

Renata i Marcin Sikora prowadzą w Goleszowie w woj. śląskim 120-hektarowe gospodarstwo rolne, ukierunkowane na: produkcję mleka i trzody chlewnej. Gospodarstwo wyposażone jest w nowoczesny system zarzadzania stadem, wykrywania rui oraz chorób.

Joanna i Zenon Kubrowscy prowadzą w Orłowie w woj. warmińsko-mazurskim blisko 90-hektarowe gospodarstwo, specjalizujące się w produkcji mleka (na stanie ok. 200 szt. bydła, w tym 86 krów mlecznych o średniej wydajności 9600 l mleka) i produkcji roślinnej w całości przeznaczanej na pasze dla zwierząt. Gospodarstwo objęte jest pełną rachunkowością rolniczą rozliczaną na zasadach ogólnych (VAT).

Laureat Krajowy AgroLigi 2017 – Kategoria Rolnicy

Aneta i Aleksander Musielak prowadzą w Piotrkosicach w woj. dolnośląskim 260-hektarowe gospodarstwo rolne, ukierunkowane na wysokotowarową produkcję roślinną, połączoną z produkcją żywca wołowego.

Barbara i Henryk Kiełkowscy prowadzą w Nowopolu 65-hektarowe gospodarstwo, specjalizujące się w produkcji roślinnej (kukurydza, pszenica, rzepak).

Janusz Zalarski prowadzi w Nowej Wsi Szlacheckiej w woj. małopolskim 30-hektarowe gospodarstwo rolne, specjalizujące się w tuczu trzody chlewnej w cyklu otwartym (nowoczesna tuczarnia spełniająca wymogi dobrostanu zwierząt, roczna produkcja 600-700 tuczników).

Renata i Waldemar Borowczyk prowadzą w Mosznej w woj. opolskim ponad 140-hektarowe gospodarstwo rolne, specjalizujące się w hodowli bydła mlecznego rasy HF w cyklu zamkniętym. Gospodarstwo, w którym stosuje się bezrowkową uprawę roli oraz technologię efektywnych mikroorganizmów EM, świadczy usługi dla rolnictwa – transport i zbiór płodów rolnych.

Paweł Guzy prowadzi w Wierzawicach w woj. podkarpackim ponad 50-hektarowe gospodarstwo rolne, ukierunkowane na produkcję roślinną.

Irena i Leszek Płócienniczak prowadzą w Złotnikach Małych Kol. 45-hektarowe gospodarstwo rolne, specjalizujące się w hodowli bydła mlecznego i opasowego. Produkcja roślinna w gospodarstwie oparta jest na tradycyjnej orkowej uprawie pola, a w strukturze zasiewów dominuje kukurydza stanowiąca bazę paszową dla zwierząt.

Maria i Wiesław Sobczak prowadzą w Koszanowie w woj. zachodniopomorskim blisko 170-hektarowe gospodarstwo rolne, specjalizujące się w produkcji roślinnej i osiągające wysokie wydajności.

Para prezydencka odwiedziła też stoiska przygotowane przez laureatów AgroLigi.

Gala AgroLigi tradycyjnie zgromadziła najlepszych w kraju rolników i przedstawicieli najprężniej rozwijających się firm agrobiznesowych. Konkurs AgroLiga 2017 organizowany jest na szczeblu wojewódzkim przez Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego, na szczeblu krajowym zaś – przez Redakcję Audycji Rolnych Programu 1 TVP S.A. i Stowarzyszenie AgroBiznesKlub. Od 2008 roku Honorowy Patronat na Galą AgroLigą sprawuje Prezydent RP. Celem konkursu jest uhonorowanie najlepszych przedsiębiorców działających w branży rolno-spożywczej oraz wyróżniających się rolników.

Wszystkim Laureatom serdecznie gratulujemy.

 


Współpraca