5 Ogólnopolskie Święto Sera w Olsztynie
W dniach 16-17 wrześni 2017 roku, w Hotelu Omega w Olsztynie, odbył się już po raz piąty Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa – Ogólnopolskie Święto Sera.
W dniach 16-17 wrześni 2017 roku, w Hotelu Omega w Olsztynie, odbył się już po raz piąty Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa – Ogólnopolskie Święto Sera.
Festiwal otworzyli jego organizatorzy: prof. Bogusław Staniewski – kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, Marcin Kuchciński – członek Zarządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Piotr Grzymowicz – prezydent Olsztyna, prof. Ryszard Górecki – Rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Waldemar Broś – prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny, Józef Żuraw – prezes zarządu firmy SUPERIOR i prof. Małgorzata Darewicz – Dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.
Waldemar Broś wręczył Puchar Prezesa KZSM Spółdzielni Mleczarskiej w Rykach za wysoką i stałą jakość serów dojrzewających.
W programie Festiwalu była degustacja serów, twarogów i produktów regionalnych. W tym roku do produktów mleczarskich dołączyły wędliny, pieczywo, miody i sery kozie wytwarzane w zagrodach. Przez dwa dni odwiedzający mogli próbować wyrobów mleczarskich i głosować na Serowego i Twarogowego Króla. Co godzinę odbywało się też losowanie nagród dla publiczności.
W sobotę 16 września, w letniej chacie grillowej odbyła się degustacja produktów mleczarskich przygotowana przez uczestników XIX Europejskiego Mleczarskiego Konkursu Sensorycznego. Jest to już XIX edycja Konkursu, ale pierwsza w Polsce. Udział w nim wzięli studenci z różnych uczelni przede wszystkim z Europy, ale w tym roku dołączyli do nich studenci ze Stanów Zjednoczonych.
Mieszkańcy Olsztyna odwiedzający Festiwal mieli możliwość obejrzeć pokaz i zdegustować potrawy przygotowane przez szefa kuchni Hotelu Omega z wykorzystaniem produktów dostarczonych przez wystawców.
Spółdzielnia Mleczarska ROTR z Rypina, wraz ze Szkołą Baristów Colours of Coffee, przygotowała pokaz i degustację kawy z dodatkiem mleka produkowanego w SM ROTR.
Goście mogli też odkrywać tajniki serowarstwa w Laboratorium Sera i Twarogu, które przygotowane zostało przez studentów i pracowników naukowych Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością.
Były też pokazy gastronomiczne przygotowane przez wystawców. A dla najmłodszych – Uliczka Seromaniaków, gdzie były gry, zabawy i konkursy.
Zwiedzający mogli się również zapoznać z ofertą firm: Chr. Hansen Poland Sp. z o.o., CSK Food Enrichment Poland Sp. z o.o., OBRAM S.A., Schur Flexibles PolanD i SUPERIOR.
Na zakończenie Festiwalu ogłoszone zostały wyniki dwudniowego Konkursu Konsumentów Serowy i Twarogowy Król oraz wręczenie statuetek Hit Twarogowy i Hit Serowy.
Oto nagrodzone produkty:
Wyróżnienie w kategorii HIT SEROWY:
1. Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie – Proszkownia Mleka Spółka z o.o. w Piotrkowie Kujawskim za ser Staropolski Ser z Dziurami;
2. AGRO-DANMIS GRAMOWSCY SP.J. w Bukowcu za Ser Topiony z Mleka Koziego w Plastrach;
3. LACTIMA Sp. z o.o. w Morągu za Fondue – Serowe Inspiracje;
4. LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach za Lazur Srebrzysty W Zalewie Z Suszonymi Pomidorami;
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Zestaw Serów Konfekcjonowanych – Gouda, Edamski, Tylżycki, Ementaler, Salami;
6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu za Markę Ser Królewski – Ser Królewski, Ser Królewski Wędzony, Ser Królewski Light;
7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za Ser Czarna Perła – Długodojrzewający Ser Premium;
8. Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim za Markę Old Poland – Grand Radamer I Grand Gouda;
9. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za Ser Ementaler z Zakopanego – Zakopiańskie Specjały;
10. Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie za Markę Delik – Sery w Plastrach – Edamski, Gouda, Kujawski;
11. Spółdzielnia Mleczarska w Rykach za Markę Serów Rycki Edam – Rycki Edam, Rycki Edam Light, Rycki Edam Naturalnie Wędzony.
Wyróżnienie w kategorii HIT TWAROGOWY:
1. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM we Włocławku za Twaróg Tłusty Klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej W Tacce;
2. GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku za Ulubiony Twaróg Klinek – Chudy, Półtłusty i Tłusty;
3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim za Zestaw Twarogów Krajanka – Tłusty, Półtłusty, Chudy;
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy za Markę Twój Smak – Zestaw Puszystych Serków Śmietankowych;
5. SERTOP sp. z o.o. w Tychach za Zestaw Serków Twarogowych Topionych Delisia;
6. Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za Ser Twarogowy Tłusty;
7. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za Markę – Serek Śmietankowy Łaciaty – Serek Naturalny i z Różnymi Przyprawami;
8. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za Twaróg Wiejski ze Strzałkowa – Zawartość Tłuszczu 12%;
9. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Markę – Twaróg Łowicki – Tłusty, Półtłusty, Chudy, Półtłusty Bez Laktozy.
W wyniku zliczenia głosów konsumentów nagrodą publiczności – SEROWY KRÓL zostały wyróżnione firmy:
1. GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku w kategorii serów typu holenderskiego Zestaw Plasterkowanych Serów Typu Holenderskiego Warmia;
2. LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach w kategorii serów z przerostem pleśni Marka Serów Pleśniowych – Lazur;
3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim w kategorii serów dojrzewających niskotłuszczowych Ser Holenderski Fitness 4% tłuszczu;
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu w kategorii serów holenderskich Ser Gouda;
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu w kategorii serów szwajcarsko-holenderskich Ser Królewski;
6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie w kategorii serów szwajcarskich Ser Włoszczowski Typu Szwajcarskiego;
7. Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie w kategorii serów holenderskich Ser Edamski;
8. SERTOP Sp. z o.o. w Tychach w kategorii serów topionych Zestaw Serów Topionych: Śmietankowy, Śmietankowy Ziołowy Z Czosnkiem, Śmietankowy Z Kolorowym Pieprzem;
9. Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim w kategorii serów długodojrzewających Skarby Serowara – Bursztyn, Rubin I Szafir;
10. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem w kategorii serów szwajcarskich Ser Sokłół oraz Ser Sokół Bez Laktozy;
11. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie w kategorii serów szwajcarskich Ser Ementaler Senator;
12. Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie w kategorii serów długodojrzewających Sery Długodojrzewające Delik – 3, 6 oraz 9 miesięcy;
13. Spółdzielnia Mleczarska w Rykach w kategorii serów długodojrzewających Ser Cezar.
Nagrodą publiczności – TWAROGOWY KRÓL zostały wyróżnione:
1. AGRO-DANMIS Gramowscy Sp.J. Bukowiec-Wyszyny Twaróg Kozi Kanapkowy;
2. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM we Włocławku Twaróg Tłusty Klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej;
3. LACTIMA Sp. z o.o. w Morągu Serek Twarogowy Śmietankowy Haga;
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy Marka Twaróg Wiejski – Lekki, Półtłusty i Tłusty;
5. Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu Mój Ulubiony – Twarożek Kanapkowo-Sernikowy;
6. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie Twaróg Śmietankowy;
7. Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie – Zakład Mleczarski Sp. z o.o. w Płońsku Twaróg Staropolski Półtłusty Krajanka.
Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustawa Marka Brzeziny otrzymało Gospodarstwo Rolne NAD AREM za produkty z mleka koziego.
Puchar Prezydenta Olsztyna dr. Piotra Grzymowicza otrzymała Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL z Grajewia za wysoką i stałą jakość serów dojrzewających.
Adresy specjalne Festiwalu Serów i Twarogów otrzymały firmy:
1. Chr. Hansen Poland Sp. z o.o.
2. CSK Food Enrichment Poland Sp. z o.o.
3. OBRAM S.A.
4. Schur Flexibles PolanD.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.