Automatyzacja procesów odpowiedzią na wyzwania sektora mleczarskiego

Molkerei Biedermann AG z siedzibą w Bischofszell w kantonie Turgowia, to jedna z najbardziej innowacyjnych mleczarni w Szwajcarii. Obsługuje linie przetwórstwa mleka i śmietany oraz do produkcji jogurtu, twarogu i masła. Rosnący popyt skłonił firmę do pilnego poszukiwania zautomatyzowanego i dokładniejszego rozwiązania dla procesów ważenia oraz napełniania najpopularniejszych linii produktów.

Wśród najpopularniejszych produktów tej szwajcarskiej firmy znajdują się opakowania jogurtów i deserów, zawierające porcję dodatkowych składników, takich jak płatki zbożowe czy orzechy. Aby te składniki były chrupiące i świeże, należy je pakować osobno.

Dwukomorowe opakowania okazały się niezwykle popularne. Jednak istniejący system dozowania wolumetrycznego mieszanek zbóż i orzechów stosowany przez producenta nie był już w stanie nadążyć z przepustowością niezbędną do zaspokojenia rosnącego popytu. Największym wyzwaniem okazała się kwestia dozowania, co wiązało się z bardzo wysokimi wydatkami produktu z powodu przepełnienia.

– Odczuwaliśmy przepełnienie nawet do 30% – mówi Mario Dux, kierownik operacyjny Molkerei Biedermann. – Mogliśmy sobie z tym poradzić, gdy produkcja nie była tak duża. Ale wielkość produkcji cały czas rośnie – dodaje.

Aby mieć pewność, że orzechy i zboża będą naważane z dużo większą dokładnością, firma zdecydowała się zainwestować w wagę wielogłowicową.

Wielogłowicowa naważarka Ishida CCW-SE okazała się idealnym rozwiązaniem problemu. Całość została zainstalowana przez Itech – przedstawiciela Ishidy
w Szwajcarii. Seria SE umożliwia dokonanie znacznych postępów w zakresie prędkości i dokładności w porównaniu z dozownikami, wagami liniowymi lub rozwiązaniami do ważenia statycznego.

Szybkość napełniania obrotowego napełniacza (wynosząca 25 porcji na minutę) dyktuje obecnie prędkość linii, której możliwości wynoszą do 70 naważeń na minutę. Nowe rozwiązanie oferuje też szereg innych korzyści. Podczas gdy stary system napełniania prowadził do wielu przestojów linii, naważarka wielogłowicowa Ishida nie spowodowała ani jednej usterki.

– Kiedyś zdarzało się, że różne mieszanki produktów podczas dozowania blokowały się w leju, co przerywało proces napełniania – przyznaje Mario Dux.

Dzięki naważarce wielogłowicowej Ishida, Molkerei Biedermann może bezproblemowo przetwarzać produkty. Co równie ważne, elastyczność, jaką zyskał producent, otworzyła możliwości wdrażania nowych pomysłów produktowych. Nowe rozwiązanie znacznie ograniczyło również problem pękania opakowań, ponieważ system delikatnie przenosi produkt do kubeczków.

Molkerei Biedermann wytwarza swoje produkty w stosunkowo niewielkich partiach. Aby zachować ich świeżość na dłużej, stara się zważyć i zapakować produkt tuż przed terminem dostawy każdego zamówienia, co oznacza, że zmiany produktów są częste.

W naważarce Ishida każda zmiana odbywa się poprzez wywoływanie wstępnych ustawień, za dotknięciem jednego przycisku na ekranie dotykowym, co okazało się cenną oszczędnością czasu. Ponadto, wszystkie części stykowe urządzenia można wyjąć i wymienić bez użycia narzędzi, co minimalizuje przestoje związane z czyszczeniem.

O Molkerei Biedermann AG:

Molkerei Biedermann AG, z siedzibą w Bischofszell, to jedna z najbardziej innowacyjnych mleczarni w Szwajcarii, obsługująca linie produkcyjne mleka i śmietany oraz do linie do przetwarzania jogurtu, twarogu i masła. Główni klienci to szwajcarskie sieci supermarketów Migros i Coop, a także wyspecjalizowani sprzedawcy produktów ekologicznych. Firma zaopatruje także klientów poza Szwajcarią. Molkerei Biedermann została założona w 1974 roku i jest obecnie całkowicie zależną spółką Grupy Emmi. (www.biomolkerei.ch)

(Informacja prasowa Ishida)


Współpraca