Bajgle, a może tradycyjne sandwiche? Propozycje kanapkowe z różnych stron świata
Świat kocha kanapki! Bez względu na kontynent, kraj, region – ludzie na całej ziemi uwielbiają pieczywo z dodatkami, choć oczywiście charakter kanapek różni się w zależności od części globu. Jakich propozycji warto spróbować? Które słynne kanapki mają szanse zagościć na polskich stołach?
Trudno znaleźć w Polsce dom, gdzie nie jada się kanapek – nasz pyszny, rodzimy chleb lub chrupiąca bułka, do tego świeże masło, ser, pomidor, wędlina… Albo twarożek, rzodkiewki i szczypiorek. Jednak to nie jedyne pomysły na pyszny początek dnia.
Na ciepło i z fantazją
Znakomitym pomysłem jest zaserwowanie kanapek na ciepło: można je przygotować jako grzanki z piekarnika, tosty z tostera lub panini – z domowego opiekacza. Te ostatnie przywędrowały do Polski z Włoch. W słonecznej Italii jada się je np. w wersji caprese, czyli z pomidorami, serem mozzarella i bazyliowym pesto. Częstymi dodatkami jest też szynka lub inne kultowe włoskie wędliny, np. bresaola, salame i mortadela.
Panini znakomicie sprawdzi się też z innymi dodatkami, ale ważne, by wśród składników był ser, który pod wpływem ciepła apetycznie się roztopi. Świetnie skomponuje się z pokrojoną w piórka cebulą, suszonymi pomidorami, świeżymi liśćmi szpinaku i szynką.
Tosty nie muszą oznaczać zwykłych trójkątów z zapiekanym serem. Warto puścić wodze fantazji i dodać do zapiekanych kanapek np. pieczarki, pokrojoną w cienkie paski paprykę, oliwki czy kukurydzę. Do tostów świetnie pasuje też wędlina, a także pieczone mięsa, pokrojone w plasterki.
Zza oceanu
Pieczywo z dodatkami kochają także Amerykanie. USA to m.in. ojczyzna Club Sandwich, czyli słynnych trójkątnych kanapek z mnóstwem dodatków, przytrzymywanych przez wykałaczkę lub – w wersji XXL: przez patyczek do szaszłyków. W klasycznej wersji zawiera w sobie pokaźną porcję mięsa, np. drobiu lub bekonu i warzywne dodatki. Co ciekawe, początki tej kultowej kanapki datuje się na końcówkę XIX wieku!
W USA rozpropagowano także bajgle, czyli chrupiące okrągłe bułki z dziurką. Najczęściej posypane makiem lub sezamem są idealną propozycją śniadaniową. Podawane na ciepło, z lekko roztopionym masłem i dodatkami dają energię na całe przedpołudnie. We wszystkich kanapkach, a w bajglach szczególnie, warto zwracać uwagę na jakość składników używanych do ich przygotowania. Bazą musi być dobre masło, np. 83% tłuszczu Mazurski Smak, które uwydatni i podkreśli wyjątkowy smak kanapki. Równie ważne są sery, świeże warzywa i wysokiej jakości wędliny. Warto czasem kupić kilka plasterków mniej, ale cieszyć się smakiem i dobrym składem.
Inną kultową kanapką, idealną na zimę lub wczesną wiosnę jest Reuben. To popularny amerykański sandwicz, składający się z pastrami (specjalnie przyrządzonej wołowiny), sera szwajcarskiego, kapusty kiszonej i sosu rosyjskiego. Jej wersja z poniższego przepisu jest równie pyszna, a znacznie prostsza do wykonania w warunkach domowych. (Przepis znajduje się też w dziale KULINARIA, w zakładce SM MLEKPOL)
Kanapka à la Reuben
Składniki:
- 4 duże kromki chleba żytniego lub pszenno-żytniego
- 4 plastry sera Królewskiego z Kolna Mlekpol
- 10 plastrów wołowej szynki typu pastrami
- garść odsączonej kiszonej kapusty
- masło extra Mazurski Smak
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1,5 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka startej lub bardzo drobno posiekanej cebuli
- odrobina chrzanu
- kilka kropel sosu Worcester
- szczypta słodkiej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie: Składniki sosu mieszamy w miseczce. Kromki chleba smarujemy z jednej strony masłem (zewnętrzna strona), a z drugiej strony cienką warstwą sosu (wewnętrzna strona). Na dwóch kromkach układamy po 2 plastry sera, warstwę kapusty kiszonej i po 5 zwiniętych plasterków szynki. Przykrywamy chlebem. Dużą patelnię stawiamy na małym ogniu. Przekładamy kanapki i przykrywamy pokrywką. Smażymy z obu stron do zarumienia i stopienia sera. Przed podaniem przekrawamy na pół.
Więcej inspiracji na kanapki z różnych stron świata znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.
(Informacja prasowa SM MLEKPOL)