Ceny sprzedaży produktów mlecznych

17.03.2020 -

W dniach 17-23 lutego 2020 r. producenci za kefir otrzymywali więcej o 0,5% niż przed miesiącem, a za jogurt naturalny – o 9%. W tym okresie cena śmietany i śmietanki uległa spadkowi o 2%. W stosunku do notowań sprzed roku jogurt naturalny był droższy o 12%, śmietana i śmietanka – o 8%, a kefir o 2%. Mleko spożywcze UHT w trzecim tygodniu lutego 2020 r. sprzedawano drożej o 1% niż miesiąc wcześniej i o 9% niż w analogicznym okresie 2019 r.



W trzecim tygodniu lutego 2020 r. krajowe zakłady przetwórcze ser podpuszczkowy dojrzewający Edamski sprzedawały po 14,07 zł/kg, czyli więcej o 1% niż miesiąc wcześniej. Ser Gouda, w porównaniu do notowań sprzed miesiąca, potaniał o 1% do 14,28 zł/kg. Cena sera Edamskiego była wyższa o 9% niż przed rokiem, a sera Gouda – o 8%.

Od początku 2020 r. ceny masła utrzymują się na poziomie sporo mniejszym niż w latach 2018-2019. W dniach 17-23 lutego 2020 r. krajowi producenci za masło konfekcjonowane otrzymywali 16,93 zł/kg, a więc mniej o 3% niż przed miesiącem i o 13% niż rok wcześniej.

(17.03.2020 za gospodarz.pl)

 


Współpraca