Ceny zbytu artykułów mleczarskich na rynku krajowym

24.01.2020 -

Ceny zbytu odtłuszczonego mleka w proszku o 54,6% wyższe niż przed rokiem. W przypadku masła 15% spadek. Przegląd cen z drugiego tygodnia stycznia 2020 roku.

Pierwsza połowa stycznia przyniosła wzrost cen zbytu w przypadku większości artykułów mleczarskich. W porównaniu z danymi historycznymi, zarówno sprzed miesiąca, jak i sprzed roku, ceny zbytu są wyższe dla odtłuszczonego mleka w proszku, pełnego mleka w proszku oraz serów – Edamskiego i Gouda. Ceny serwatki w proszku utrzymały się praktycznie na tym samym poziomie. Zgodnie z trendem utrzymującym się na rynku w ostatnich kwartałach ceny zbytu masła spadły. Współgra to ze scenariuszem Crédit Agricole, który przewiduje wzrost cen odtłuszczonego mleka w proszku i spadek cen masła do momentu stabilizacji różnicy w tych cenach na poziomie około 100 euro/100 kg (aktualnie wynosi ona około 110 euro/100 kg).

Jak informuje Polska Izba Mleka, odtłuszczone mleko w proszku w drugim tygodniu stycznia br. było o 3,2% droższe niż przed miesiącem. Średnia cena netto wynosiła 1064,48 zł/100 kg (minimalna 1050,44 zł/100 kg). W porównaniu do notowań sprzed roku cena ta była wyższa o 54,6%.

W przypadku pełnego mleka w proszku odnotowano wzrost ceny o 1,1% w stosunku do grudnia 2019 i 11,5% w odniesieniu do drugiego tygodnia stycznia 2019 roku. Średnia cena netto wynosiła 1265,72 zł/100 kg (cena minimalna 1199,05 zł/100 kg).

Zaś cena zbytu masła, zarówno w blokach, jak i konfekcjonowanego, spadła. W porównaniu go grudnia 2019 o 7,1% i 4,2%, odpowiednio dla masła w blokach i konfekcjonowanego. W odniesieniu do notowań z początku 2019 roku cena spadła o 15,4% (w blokach) oraz 14,7% (konfekcjonowane). Za masło w blokach płacono średnio 1526,27 zł/100 kg (cena minimalna 1471,84 zł/100 kg).

Sytuacja na rynku serów ma się lepiej. W przypadku sera Gouda zanotowano średnią cenę 1431,34 zł/100 kg (minimalna 1355,64 zł/100 kg), czyli wyższą o 7,1% niż rok wcześniej, analogicznie w przypadku sera Edamskiego było to 6%. W porównaniu do notowań z grudnia zeszłego roku sery Gouda i Edamski były o 5-6% droższe.

Ceny serwatki w proszku były zbliżone do tych sprzed roku, wzrost wynosił 0,7%. Cena średnia wynosiła 323,81 zł/100 kg, zaś minimalna 272,06 zł/100 kg.

Sytuacja na krajowym rynku artykułów mleczarskich wydaje się stabilizować. Jednak na II połowę 2020 roku zapowiadany jest przyspieszony spadek globalnych cen produktów mleczarskich, przez który , zgodnie z grudniową prognozą Crédit Agricole, ceny na polskim rynku osiągnąć mogą 130 zł/hl.

(24.01.2020 za Anna Tobojka, farmer.pl)


Współpraca