Czy zerowy VAT na żywność zahamuje inflację?
27.12.2021 -
Gdyby obniżenie stawki VAT do zera na produkty żywnościowe obowiązywało do końca 2022 roku, efektem byłoby obniżenie cen w inflacyjnej kategorii "żywność i napoje bezalkoholowe" o 3,5% - informują ekonomiści Banku Pekao.
Jak zerowy VAT na żywność wpłynie na inflację?
Proponowane obniżenie stawki VAT na żywność do zera obniży średnią inflację w 2022 r. o ok. 1 pkt proc. i może kosztować budżet państwa ok. 1 mld zł miesięcznie - szacują ekonomiści Banku Pekao.
Ich zdaniem, choć zmiana stawek VAT tymczasowo obniży wskaźnik CPI, w dłuższym okresie może działać proinflacyjnie, wydłużając czas schodzenia inflacji do celu inflacyjnego.
"Według naszych szacunków, 2/3 produktów żywnościowych objętych jest obecnie 5-proc. stawką VAT, co stanowi ok. 20% całego koszyka inflacyjnego. Gdyby obniżenie stawki VAT do zera na produkty żywnościowe obowiązywało do końca 2022 r. to efektem będzie obniżenie cen w inflacyjnej kategorii 'żywność i napoje bezalkoholowe' o 3,5%. Przełoży się na spadek średniorocznej inflacji o 1 pkt proc." - napisali w czwartkowym raporcie ekonomiści Banku Pekao.
"Łączna wartość sprzedaży detalicznej żywności wyniesie w przyszłym roku ok. 321 mld zł, z czego ok. 230 mld zł zostanie obciążone zerową stawką VAT zamiast 5%. Oznacza to, że ubytek dochodów dla budżetu państwa wyniesie ok. 1 mld zł na miesiąc. Ze względu na rozbieżności klasyfikacyjne kategorii koszyka GUS i produktów wymienionych w ustawie o VAT szacunki są obarczone pewną dozą niedokładności, ale na chwilę obecną lepsze przypisanie nie jest możliwe. Trzeba tutaj dodać, że powyższe szacunki obejmują tylko i wyłącznie bezpośredni efekt statyczny" - dodali.
Zerowa stawka VAT na żywność będzie legalna
W środę na konferencji prasowej w Brukseli komisarz UE ds. gospodarczych Paolo Gentiloni powiedział, że zerowa stawka VAT na żywność będzie legalna w przyszłości. Nie sprecyzował, kiedy dokładnie się to stanie.
Media nieoficjalnie podają, że Komisja Europejska udzieliła Polsce nieformalnej zgody na obniżenie do zera stawki VAT na produkty żywnościowe przed oczekiwanym wejściem w życie nowej dyrektywy VAT.
Minister finansów Tadeusz Kościński informował w programie I Polskiego Radia, że zerowa stawka VAT na żywność mogłaby obowiązywać od 1 lutego. Dodał, że zerową stawką objęte byłyby te produkty, które są obecnie obciążone 5% podatkiem VAT.
Ekonomiści Pekao zaznaczają, że niepewność dotycząca wprowadzenia tego rozwiązania jest duża.
"Nie wiemy na jak długo obniżka VAT będzie obowiązywać, czy też w jakiej postaci pojawią się efekty drugiej rundy. Nie jest też powiedziane, że firmy przełożą w całości obniżki VAT na ceny konsumentów. Co więcej, obniżka cen uwolni pewne wolne środki dochodu rozporządzalnego gospodarstw domowych, które zwiększą popyt na inne dobra nakręcając przy tym wzrost ich cen" - zaznaczyli.
"W krótkim okresie zmiana stawek VAT będzie działała dezinflacyjnie, jednak patrząc na dłuższy okres może działać proinflacyjnie wydłużając czas schodzenia inflacji do celu inflacyjnego" - dodali.
(27.12.2021 za portalspozywczy.pl/PAP)