EUROMLECZ 2017
W dniach 3-6 stycznia 2017 roku, w Klinice Uzdrowiskowej „Pod Tężniami” im. Jana Pawła II w Ciechocinku, odbyła się Konferencja Mleczarstwa Polskiego EUROMLECZ 2017. Tematem tegorocznej konferencji były „Szanse i zagrożenia dla mleczarstwa w 2017 roku”.
W dniach 3-6 stycznia 2017 roku, w Klinice Uzdrowiskowej „Pod Tężniami” im. Jana Pawła II w Ciechocinku, odbyła się Konferencja Mleczarstwa Polskiego EUROMLECZ 2017. Tematem tegorocznej konferencji były „Szanse i zagrożenia dla mleczarstwa w 2017 roku”.
Uczestników konferencji powitał Komitet Organizacyjny w składzie: Wiktor Kolbowicz – prezes Kliniki Uzdrowiskowej „Pod Tężniami” im. Jana Pawła II, prof. dr hab. Andrzej Kowalski – dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej i prof. dr hab. inż. Zygmunt Zander – przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o. w Mrągowie.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in.: europoseł Czesław Siekierski – przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego, Jan Krzysztof Ardanowski – poseł na Sejm RP VIII Kadencji, Józef Ramlau – wicewojewoda kujawsko-pomorski i Ryszard Bober – przewodniczący Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Pierwszego dnia konferencji uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:
Szanse i zagrożenia dla mleczarstwa w 2017 roku.pptx – prezentacja >>
– „Szanse i zagrożenia dla mleczarstwa w 2017 roku” – prof. dr. hab. Andrzeja Kowalskiego – dyrektora Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej;
– „Wspólna Polityka Rolna po 2,5 roku wdrażania reformy w ramach perspektywy finansowej UE 2014-2020” – dr. Czesława Siekierskiego, przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego;
– „Sytuacja rolnictwa w Polsce i na Świecie – szanse i zagrożenia dla Polski” – Jana Krzysztofa Ardanowskiego, posła na Sejm RP VIII Kadencji;
– „Współpraca handlowa z Chińską Republiką Ludową – szanse i zagrożenia” – Hao Wang, II Sekretarz Economic&Commercial Counsellor’s Office, Ambasada Chińskiej Republiki Ludowej;
Uwarunkowania wzmocnienia pozycji sektora mleczarskiego.ppt – prezentacja >>
– „Uwarunkowania wzmocnienia pozycji sektora mleczarskiego w łańcuchu żywnościowym” – prof. dr. hab. Andrzeja Babuchowskiego, prezesa Zarządu Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o. w Mrągowie;
Dotacje Unijne – aktualne możliwości.pptx – prezentacja >>
– „Dotacje Unijne – aktualne możliwości” – Wiesława Wasilewskiego, prezesa Zarządu firmy BIG-POL Sp. z o.o.;
Certyfikacja i obrót energią w przemyśle mleczarskim.pptx – prezentacja >>
– „Certyfikacja i obrót energią w przemyśle mleczarskim” – Dariusza Bliźniaka, eksperta ds. energii, byłego prezesa zarządu Izby Rozliczeniowej Giełd Towarowych SA.
Drugiego dnia swoje propozycje zaprezentowały firmy – współorganizatorzy Konferencji. Uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:
- „UNITEX dla mleczarstwa – nowe możliwości produkcyjne i serwisowania stacji uzdatniania wody” – Jarosława Ostrowskiego, prezesa zarządu Unitex Sp. z o.o.;
- „Technologie przetwarzania osadów ściekowych i odpadów dla grupy mleczarskiej” – Pawła Pietraszka, SYMBIONA SA;
- „Redukcja kosztów wody w zakładzie mleczarskim poprzez odzysk i oszczędne zużycie wody w świetle nowych opłat” – Jana Marianowskiego, właściciela przedsiębiorstwa MARCOR;
- „Trendy w przemyśle spożywczym ze szczególnym uwzględnieniem mleczarstwa” – Piotra Zgórzyńskiego, prezesa zarządu CSK Food Enrichment Poland;
- „Nowe rozwiązania technologiczne firmy GEA – mozzarella czy gouda?” – Jarosława Trębskiego, dyrektora Działu Sprzedaży dla Mleczarstwa – Polska, GEA Process Engineering Sp. z o.o.;
- „Modernizacje proszkowni z zastosowaniem innowacji energetycznych i biogazu” – Grzegorza Augustyniaka, prezesa zarządu Milk Hydrosan;
– „Metody analityczne weryfikacji procesów technologicznych” – prof. dr. hab. Andrzeja Babuchowskiego, prezesa zarządu Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o. w Mrągowie;
– „FarmaFeed – wspomaganie hodowców bydła i producentów mleka” – Łukasza Żurawieckiego, dyrektora Trans Feed;
– „Wpływ kryzysu na rynku mleka na sytuację finansową spółdzielni mleczarskich” – dr. Jana Dworniaka, prezesa zarządu Jan Dworniak Sp. z o.o. Centrum Badań Audytorskich, Analiz i Doradztwa Finansowego.
Ostatni rok w branży mleczarskiej podsumował Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny.
Osoby zainteresowane miały możliwość wysłuchania wykładów zaprezentowanych przez pracowników kliniki Uzdrowiskowej „Pod Tężniami” im. Jana Pawła II:
- „Borelioza – inne przyczyny przewlekłego bólu kręgosłupa i stawów” – Justyny Siejki, lekarza specjalisty neurologa;
- „Pokaz zabiegu kosmetycznego – Oxy Derme, czyli prasowanie zmarszczek” – kosmetologa Salonu Urody;
- „Zdrowie w twoich rękach. Żywienie od kuchni” – dr. Józefa Sadkiewicza z Instytutu Sadkiewicza;
- „Praw fizyki Pan nie zmienisz i nie bądź Pan (…) – czyli rzecz o rozwoju dolegliwości bólowych kręgosłupa i stawów według Kabaretu Dudek” – Michała Dylewskiego, koordynatora ds. rozwoju rehabilitacji.
Konferencję podsumował prof. dr hab. inż. Zygmunt Zander – przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o. w Mrągowie, współorganizator konferencji. Uczestnicy mieli okazję wysłuchania łącznie 15 wykładów, w konferencji udział wzięły 182 osoby. Kolejna konferencja planowana jest w dniach 3-6 stycznia 2018 roku.
Podczas uroczystej kolacji uczestnicy mieli możliwość obejrzenia występu znanych i lubianych artystów: Jacka Silskiego, Najry Ajwazjan i Grzegorza Poloczka.