Fermentowane produkty mleczne pomogą zadbać o zdrowie

Systematyczne spożywanie fermentowanych produktów mlecznych może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu piersi u kobiet po menopauzie – takie wnioski płyną z prowadzonych w ostatnich latach badań naukowych.

Jak zauważa dr Joanna Ciborska z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, menopauza przestała być tematem tabu i pojawia się coraz więcej badań naukowych dotyczących tego okresu życia kobiety. Od pewnego czasu otwarcie się mówi o fizjologii klimakterium, trudnościach w codziennym funkcjonowaniu, pokazuje problemy związane z gospodarką hormonalną – nadmierną potliwość, uderzenia gorąca, obniżony nastrój, zaburzenia snu, a nawet tendencję do zaburzeń depresyjnych.

– Okazuje się także, że zauważalny i badany w związku z tym jest związek pomiędzy menopauzą, a zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób, w tym nowotworowych, układu krążenia czy osteoporozy, której etiologia jest wyraźnie skorelowana z podażą w diecie produktów mleczarskich – mówi Joanna Ciborska. - Wielu badaczy podkreśla, że im późniejsza menopauza, tym dłużej kobiety mogą być chronione przed chorobami układu krążenia i osteoporozą, ale może zwiększać się ryzyko wystąpienia raka piersi i raka endometrium.

Jednocześnie dr Ciborska zwraca uwagę na to, że w badaniach wykazano, że częste, systematyczne spożycie fermentowanych produktów mlecznych może zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia wczesnej menopauzy. Jest to ważne, jeśli chodzi o choroby układu krążenia i osteoporozę, która dotyka aż około 30-40 proc. polskich kobiet po menopauzie. Regularne spożycie fermentowanych produktów mlecznych jest ważne także ze względu na dużą zawartość wapnia oraz prebiotyków. Wskaźnik złamań wśród badanych kobiet (tych, które spożywały fermentowane produkty mleczne i były już po menopauzie) był znacząco niższy.
Coraz więcej czasu poświęca się badaniom dotyczącym chorób nowotworowych, w tym nowotworu piersi, który stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci kobiet – m.in. analizie wpływu czynników, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania.

– Oczywiście wiemy, że ważne są determinanty o charakterze genetycznym środowiskowym, chorobowym, ale niewątpliwe te, które są związane ze stylem życia, czy sposobem odżywiania są równie istotne i możemy mieć na nie wpływ – zauważa przedstawicielka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. - Analiza prac, które badały wpływ spożycia produktów mlecznych na ryzyko zachorowania na nowotwór piersi, wskazuje, że spożycie fermentowanych produktów mlecznych może zmniejszać częstość występowania raka piersi w populacji kobiet po menopauzie.
Dodaje, że badania nie pokazały takiego ochronnego działania grupy produktów jeśli chodzi o zachorowanie na nowotwór piersi wśród kobiet przed menopauzą ani wpływu produktów niefermentowanych na zdrowie kobiet, wyraźnie jednak wykazały korzystny wpływ produktów fermentowanych na zdrowie kobiet po menopauzie – w tej grupie ryzyko zachorowania na raka piersi było dużo mniejsze.

– W badaniach podkreśla się, że bardzo ważna jest regularność spożycia fermentowanych produktów mleczarskich, czyli codzienne w zalecanych ilościach – mówi Joanna Ciborska. – Zwraca się również uwagę na to, że fermentowane produkty mleczne zawierają również korzystne szczepy bakterii, witaminy z grupy B, wapń. Mogą wpływać na kształtowanie odpowiedzi immunologicznej – np. u kobiet po menopauzie często znacznie obniża się zawartość bifidobakterii, które mają działanie przeciwnowotworowe. Fermentowane produkty mleczne mogą być źródłem probiotyków, które będą stymulowały korzystny wpływ drobnoustrojów jelitowych.
Trwają też badania mające na celu wyjaśnienie, czy obecność mlecznych produktów fermentowanych w diecie kobiet podczas menopauzy może mieć wpływ np. na poprawę jakości snu, samopoczucia, czy zmniejszenie częstości występowania zaburzeń depresyjnych.

– Myślę, że zainteresowanie tę grupą kobiet będzie skutkowało kolejnymi badaniami, ale w przypadku wpływu fermentowanych produktów mleczarskich na ryzyko wystąpienia osteoporozy, chorób układu krążenia oraz nowotworów wyniki badań są już publikowane i warto o nich mówić – podsumowuje dr Ciborska.

#WspieramyPolskieMleczarstwo #BądźŚwiadomyKupujPolskie

Kampania pt. #WspieramyPolskieMleczarstwo sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka
 

Współpraca