Gala Poznaj Dobrą Żywność 2017

Program Poznaj Dobrą Żywność to program Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który od lat służy informowaniu konsumentów o produktach żywnościowych wysokiej jakości. Jego celem jest motywowanie producentów i przetwórców żywności do podnoszenia jakości swoich wyrobów.

Podczas tegorocznej Gali znaki PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność wręczono przedstawicielom 57 firm dla 155 produktów. Gala odbyła się w Poznaniu, jako impreza towarzysząca targom Polagra.

– Żywność to atut Polski – powiedział minister Krzysztof Jurgiel otwierając wieczorną Galę Programu Poznaj Dobrą Żywność i podkreślił, że bezpieczeństwo żywnościowe Polaków jest naszym priorytetem.

– Chodzi tutaj zarówno o bezpieczeństwo w znaczeniu ilościowym, jak i o bezpieczeństwo w znaczeniu jakościowym. Nasze produkty są cenione właśnie za jakość i swoje walory smakowe. Dlatego też organizujemy Galę Programu Poznaj Dobrą Żywność w tym samym czasie co Polagra Food – podkreślił minister Jurgiel.

W grupie produktów „mleko i jego przetwory” znak PDŻ otrzymali:

1. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem:

  • WYPASIONE Mleko zagęszczone,
  • WYPASIONE Mleko zagęszczone częściowo odtłuszczone z magnezem UHT,
  • WYPASIONA Śmietanka 12% tł. UHT,
  • WYPASIONA Śmietanka 18% tł. UHT,
  • WYPASIONA Śmietanka 30% tł. UHT,
  • WYPASIONE Mleko UHT 2,0% tł.,
  • WYPASIONE Mleko UHT 3,2% tł.,
  • WYPASIONE Mleko o smaku truskawkowym UHT,
  • WYPASIONE Mleko waniliowe UHT.

2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach:

  • Jogurt typ grecki.

3. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie:

  • Masło Extra Łaciate 200 g, 100 g, 200 g (osełka).

4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole:

  • Osełkowe masło ekstra,
  • Ser twarogowy grodkowski pełnotłusty,
  • Śmietana homogenizowana 18% (250 g).

5. Średzka Spółdzielnia Mleczarska „JANA” w Środzie Wielkopolskiej:

  • Kefir naturalny,
  • Śmietanka kremowa pasteryzowana.

6. Lazur – Spółdzielczy Związek Grup Producentów w Nowych Skalmierzycach:

  • Ser pleśniowy LAZUR TURKUSOWY,
  • Ser pleśniowy LAZUR SREBRZYSTY w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami,
  • Ser pleśniowy LAZUR SREBRZYSTY.

7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu:

  • Mleko Łowickie 0,5% UHT 1 l,
  • Mleko Łowickie 1,5% UHT 1 l,
  • Mleko Łowickie 2,0% UHT 1 l,
  • Mleko Łowickie 3,2% UHT 1 l.

8. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy:

  • Masło Ekstra.

9. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL w Nowym Tomyślu:

  • Kefir.

10. Zakład Przetwórstwa Mleczarskiego DOMINIK w Wielogłowach:

  • Śmietana spożywcza 12% NATURALNA, ŁEMKOWYNA,
  • Twaróg półtłusty mielony DOMINIK, ŁEMKOWYNA.

11. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Proszkownia Mleka w Krośniewicach:

  • ZIMNE MLEKO zawartość tłuszczu 3,2%,
  • ZIMNE MLEKO zawartość tłuszczu 2,0%,
  • Kefir Robico,
  • Kefir Robico Rodzinny.

12. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie:

  • Masło ekstra 200 g,

13. Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu:

  • Twarożek kanapkowo-sernikowy „Mój ulubiony”,
  • Masło Ekstra z Wielunia,
  • Masło Ekstra Osełkowe.

14. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie:

  • Zsiadłe mleko. Mleko fermentowane.

15. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu:

  • Masło tradycyjne,
  • Ser twarogowy półtłusty,
  • Śmietana luksusowa 12%,
  • Śmietana luksusowa 18%.

16. Spółdzielnia Mleczarzy Udziałowców w Strzałkowie:

  • Jogurt śmietankowy wiejski,
  • Twaróg śmietankowy ze Strzałkowa.

17. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chełmie:

  • Serek śmietankowo-kanapkowy BIELUCH,
  • Serek naturalny BIELUCH,
  • Jogurt naturalny BIELUCH,
  • Twaróg półtłusty BIELUCH.

18. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bochni:

  • Śmietana 18% (kubek 90 g i 400 g).

19. Spółdzielnia Mleczarska KaMos w Kamiennej Górze:

  • Twaróg sudecki półtłusty,
  • Twaróg sudecki chudy.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.

Od początku funkcjonowania Programu znakiem PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność – wyróżniono ponad 1500 produktów wytwarzanych przez blisko 200 producentów. Dziś produkty te są już dobrze widoczne na półkach sklepowych i rozpoznawalne przez konsumentów. Zwiększa się też zainteresowanie uzyskaniem znaków samych producentów.

Program jest dobrowolny. Producenci sami zgłaszają swoje wyroby do oceny przez wybitnych specjalistów. Program motywuje producentów i przetwórców żywności, działających na polskim rynku, do podnoszenia jakości swoich wyrobów. Wyróżnienie produktów znakiem PDŻ gwarantuje, że spełniają one najwyższe wymagania zarówno jakościowe, jak i dotyczące bezpieczeństwa żywności.

 


Współpraca