Gala Poznaj Dobrą Żywność 2017
Program Poznaj Dobrą Żywność to program Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który od lat służy informowaniu konsumentów o produktach żywnościowych wysokiej jakości. Jego celem jest motywowanie producentów i przetwórców żywności do podnoszenia jakości swoich wyrobów.
Podczas tegorocznej Gali znaki PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność wręczono przedstawicielom 57 firm dla 155 produktów. Gala odbyła się w Poznaniu, jako impreza towarzysząca targom Polagra.
– Żywność to atut Polski – powiedział minister Krzysztof Jurgiel otwierając wieczorną Galę Programu Poznaj Dobrą Żywność i podkreślił, że bezpieczeństwo żywnościowe Polaków jest naszym priorytetem.
– Chodzi tutaj zarówno o bezpieczeństwo w znaczeniu ilościowym, jak i o bezpieczeństwo w znaczeniu jakościowym. Nasze produkty są cenione właśnie za jakość i swoje walory smakowe. Dlatego też organizujemy Galę Programu Poznaj Dobrą Żywność w tym samym czasie co Polagra Food – podkreślił minister Jurgiel.
W grupie produktów „mleko i jego przetwory” znak PDŻ otrzymali:
1. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem:
- WYPASIONE Mleko zagęszczone,
- WYPASIONE Mleko zagęszczone częściowo odtłuszczone z magnezem UHT,
- WYPASIONA Śmietanka 12% tł. UHT,
- WYPASIONA Śmietanka 18% tł. UHT,
- WYPASIONA Śmietanka 30% tł. UHT,
- WYPASIONE Mleko UHT 2,0% tł.,
- WYPASIONE Mleko UHT 3,2% tł.,
- WYPASIONE Mleko o smaku truskawkowym UHT,
- WYPASIONE Mleko waniliowe UHT.
2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach:
- Jogurt typ grecki.
3. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie:
- Masło Extra Łaciate 200 g, 100 g, 200 g (osełka).
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole:
- Osełkowe masło ekstra,
- Ser twarogowy grodkowski pełnotłusty,
- Śmietana homogenizowana 18% (250 g).
5. Średzka Spółdzielnia Mleczarska „JANA” w Środzie Wielkopolskiej:
- Kefir naturalny,
- Śmietanka kremowa pasteryzowana.
6. Lazur – Spółdzielczy Związek Grup Producentów w Nowych Skalmierzycach:
- Ser pleśniowy LAZUR TURKUSOWY,
- Ser pleśniowy LAZUR SREBRZYSTY w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami,
- Ser pleśniowy LAZUR SREBRZYSTY.
7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu:
- Mleko Łowickie 0,5% UHT 1 l,
- Mleko Łowickie 1,5% UHT 1 l,
- Mleko Łowickie 2,0% UHT 1 l,
- Mleko Łowickie 3,2% UHT 1 l.
8. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy:
- Masło Ekstra.
9. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL w Nowym Tomyślu:
- Kefir.
10. Zakład Przetwórstwa Mleczarskiego DOMINIK w Wielogłowach:
- Śmietana spożywcza 12% NATURALNA, ŁEMKOWYNA,
- Twaróg półtłusty mielony DOMINIK, ŁEMKOWYNA.
11. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Proszkownia Mleka w Krośniewicach:
- ZIMNE MLEKO zawartość tłuszczu 3,2%,
- ZIMNE MLEKO zawartość tłuszczu 2,0%,
- Kefir Robico,
- Kefir Robico Rodzinny.
12. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie:
- Masło ekstra 200 g,
13. Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu:
- Twarożek kanapkowo-sernikowy „Mój ulubiony”,
- Masło Ekstra z Wielunia,
- Masło Ekstra Osełkowe.
14. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie:
- Zsiadłe mleko. Mleko fermentowane.
15. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu:
- Masło tradycyjne,
- Ser twarogowy półtłusty,
- Śmietana luksusowa 12%,
- Śmietana luksusowa 18%.
16. Spółdzielnia Mleczarzy Udziałowców w Strzałkowie:
- Jogurt śmietankowy wiejski,
- Twaróg śmietankowy ze Strzałkowa.
17. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chełmie:
- Serek śmietankowo-kanapkowy BIELUCH,
- Serek naturalny BIELUCH,
- Jogurt naturalny BIELUCH,
- Twaróg półtłusty BIELUCH.
18. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bochni:
- Śmietana 18% (kubek 90 g i 400 g).
19. Spółdzielnia Mleczarska KaMos w Kamiennej Górze:
- Twaróg sudecki półtłusty,
- Twaróg sudecki chudy.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.
Od początku funkcjonowania Programu znakiem PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność – wyróżniono ponad 1500 produktów wytwarzanych przez blisko 200 producentów. Dziś produkty te są już dobrze widoczne na półkach sklepowych i rozpoznawalne przez konsumentów. Zwiększa się też zainteresowanie uzyskaniem znaków samych producentów.
Program jest dobrowolny. Producenci sami zgłaszają swoje wyroby do oceny przez wybitnych specjalistów. Program motywuje producentów i przetwórców żywności, działających na polskim rynku, do podnoszenia jakości swoich wyrobów. Wyróżnienie produktów znakiem PDŻ gwarantuje, że spełniają one najwyższe wymagania zarówno jakościowe, jak i dotyczące bezpieczeństwa żywności.