Gnudi z pomidorami i sosem na bazie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
Czas przygotowania 25 min. Porcja dla 4 osób
Składniki:
Gnudi:
- 2 opakowania ricotty
- 1 jajko
- skórka z 1 cytryny
- płaska łyżeczka soli
- 50 g startego parmezanu lub grana padano
- mąka pszenna
Dodatki:
- 1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
- 2-3 pomidory malinowe
- 80 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
- kilka liści bazylii
- łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Gnudi – w misce wymieszaj ricottę ze skórką z cytryny, jajkiem, solą i parmezanem. Dodaj tyle mąki, ile potrzeba, aby ciasto się nie kleiło. Uformuj kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Wrzuć kulki do gotującej się osolonej wody. Gnudi będą gotowe, kiedy wypłyną. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy, podsmaż krótko pomidory pokrojone w kawałki. Dodaj ugotowane gnudi i wymieszaj. Wlej wino i czekaj, aż alkohol wyparuje, a płyn się zredukuje. Dodaj 2 łyżki serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu i mieszaj, aż powstanie gładki sos. Posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii. Serwuj od razu.