Gnudi z pomidorami i sosem na bazie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu

Czas przygotowania 25 min. Porcja dla 4 osób



Składniki:



Gnudi:


  • 2 opakowania ricotty

  • 1 jajko

  • skórka z 1 cytryny

  • płaska łyżeczka soli

  • 50 g startego parmezanu lub grana padano

  • mąka pszenna



Dodatki:

  • 1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 2-3 pomidory malinowe
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • kilka liści bazylii
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Gnudi – w misce wymieszaj ricottę ze skórką z cytryny, jajkiem, solą i parmezanem. Dodaj tyle mąki, ile potrzeba, aby ciasto się nie kleiło. Uformuj kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Wrzuć kulki do gotującej się osolonej wody. Gnudi będą gotowe, kiedy wypłyną. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy, podsmaż krótko pomidory pokrojone w kawałki. Dodaj ugotowane gnudi i wymieszaj. Wlej wino i czekaj, aż alkohol wyparuje, a płyn się zredukuje. Dodaj 2 łyżki serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu i mieszaj, aż powstanie gładki sos. Posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii. Serwuj od razu.


Współpraca