Grillowany fenkuł
Składniki na 1 większą lub 2 mniejsze porcje:
- 1 duży fenkuł
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki utłuczonego w moździerzu kardamonu
- przyprawy: sól, pieprz czarny ziarnisty do smaku
Składniki na sos:
- 2 trójkąciki 17,5 g serka topionego śmietankowego marki Sertop
- 50 ml mleka
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
- szczypta sproszkowanego kardamonu
Ciekawostka: Fenkuł – koper włoski, o słodkim smaku, zaliczany do rodziny selerowatych
Przygotowanie:
Fenkuł kroimy na 2 połówki, wycinamy z nich gniazda, a następnie kroimy na pół ćwiartki i przekładamy do miseczki. Dodajemy szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, soli, oliwę z oliwek, kardamon i sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie seler grillujemy na patelni przez ok. 10-15 minut do momentu, aż będzie al dente.
Z serka i mleka przygotowujemy sos, podgrzewając oba składniki w rondelku na małym ogniu. Kiedy masa będzie jednolita, doprawiamy ją solą, pieprzem i kardamonem.
Grillowany fenkuł układamy na talerzach i polewamy sosem.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl