Grillowany fenkuł

Składniki na 1 większą lub 2 mniejsze porcje:


  • 1 duży fenkuł

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • ½ łyżeczki utłuczonego w moździerzu kardamonu

  • przyprawy: sól, pieprz czarny ziarnisty do smaku



Składniki na sos:


  • 2 trójkąciki 17,5 g serka topionego śmietankowego marki Sertop

  • 50 ml mleka

  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

  • szczypta sproszkowanego kardamonu



Ciekawostka: Fenkuł – koper włoski, o słodkim smaku, zaliczany do rodziny selerowatych

 

Przygotowanie:

Fenkuł kroimy na 2 połówki, wycinamy z nich gniazda, a następnie kroimy na pół ćwiartki i przekładamy do miseczki. Dodajemy szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, soli, oliwę z oliwek, kardamon i sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie seler grillujemy na patelni przez ok. 10-15 minut do momentu, aż będzie al dente.

Z serka i mleka przygotowujemy sos, podgrzewając oba składniki w rondelku na małym ogniu. Kiedy masa będzie jednolita, doprawiamy ją solą, pieprzem i kardamonem.

Grillowany fenkuł układamy na talerzach i polewamy sosem.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl


Współpraca