Grupa spółek DANONE wprowadza jogurty pitne i suplement diety pod marką Danacol.

Grupa spółek DANONE rozszerza ofertę, wprowadzając nowości, czyli jogurt pitny Danacol i suplement diety Danacol Plus, które dzięki zawartości steroli roślinnych obniżają poziom cholesterolu we krwi. Jest to odpowiedź DANONE na ważną potrzebę społeczną, bo problem podwyższonego poziomu cholesterolu dotyczy 67% Polaków powyżej 20 r.ż.

Grupa spółek DANONE oferuje produkty mleczne i pochodzenia roślinnego, wodę i napoje pod marką Żywiec Zdrój, a także żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego marki Nutricia. Od teraz do tej rodziny dołącza marka Danacol. Działanie to wynika bezpośrednio z misji niesienia zdrowia przez żywność, która jest realizowana przez wszystkie spółki DANONE.

Wyzwanie społeczne

67% Polaków w wieku powyżej 20 r.ż. zmaga się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a jak wskazują eksperci, jest to jeden z głównych czynników zwiększających ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Grupa spółek DANONE, łącząc kompetencje produkującej asortyment mleczny i pochodzenia roślinnego spółki Danone oraz specjalizującej się w żywieniu specjalistycznym spółki Nutricia Polska, odpowiada na to wyzwanie, wprowadzając na rynek markę Danacol. Oferuje ona jogurt pitny Danacol, a także suplement diety Danacol Plus, zawierające sterole roślinne, których działanie obniżające poziom cholesterolu zostało potwierdzone badaniami naukowymi i klinicznymi.

– Chcąc oferować produkty na miarę potrzeb, stale obserwujemy rynek, monitorujemy potrzeby, ale także uważnie wsłuchujemy się w oczekiwania konsumentów. Żyjemy w świecie pełnym wyzwań, który sprzyja podejmowaniu innowacyjnych kroków. Zauważyliśmy, że dzięki połączeniu wiedzy i doświadczenia spółek Danone i Nutricia Polska, możemy zaoferować linię produktów do uzupełnienia diety w sterole roślinne, wspierające Polaków w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, a służenie pomocą w zdrowym odżywianiu naszych klientów jest zawsze motywujące. Wprowadzenie na rynek marki Danacol to także dowód, że w realizację łączącej wszystkie spółki DANONE misji niesienia zdrowia poprzez żywność, angażujemy się wyjątkowo mocno – mówi Paweł Piątek, Dyrektor Generalny grupy spółek DANONE w Polsce.

Wsparcie w obniżaniu poziomu cholesterolu
Cholesterol w naszym organizmie jest transportowany za pomocą kompleksów z białkami, czyli tzw. lipoprotein, które możemy podzielić na dwa główne typy: lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) potocznie nazywane „złym” cholesterolem i te o wysokiej gęstości (HDL) nazywane „dobrym” cholesterolem. Do skutecznych metod walki z podwyższonym poziomem cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL, czyli właśnie tego „złego”, eksperci zaliczają przede wszystkim modyfikację stylu życia, a w szczególności zastosowanie odpowiedniej diety i regularnej aktywności fizycznej. Jak pokazują badania, wsparciem może być włączenie do codziennego jadłospisu produktów, które zawierają sterole roślinne. Te naturalnie występujące w roślinach substancje, spożywane w odpowiednich ilościach, obniżają poziom cholesterolu we krwi poprzez ograniczanie jego wchłaniania w przewodzie pokarmowym oraz zwiększanie jego wydalania z organizmu. Co ważne – organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie produkować steroli roślinnych i z tego względu muszą być one dostarczane z dietą.

To właśnie o te właściwości steroli roślinnych została oparta receptura produktów z linii Danacol: jogurtu pitnego Danacol oraz suplementu diety Danacol Plus w formie saszetek z żelem, co pozwala na ich wygodne spożywanie, w zależności od indywidualnych preferencji. Jedna butelka jogurtu pitnego Danacol (100 g) zawiera 1,6 g steroli roślinnych, dzięki czemu przy regularnym spożyciu pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi o nawet 10%, w zaledwie 3 tygodnie. Produkt nie zawiera dodatku cukrów, dostępny jest w dwóch wariantach: o smaku klasycznym i o smaku truskawkowym. Z kolei suplement diety Danacol Plus, sprzedawany w aptekach, ma formę wygodnych saszetek z żelem o smaku owoców cytrusowych. Każda z nich zawiera 2,5 g steroli roślinnych oraz 0,33 mg tiaminy (witaminy B1), wspierającej prawidłowe funkcjonowanie serca.

Podwyższony poziom cholesterolu „nie boli", dlatego warto zacząć od wykonania lipidogramu, czyli badania określającego poziom poszczególnych lipidów we krwi, w tym cholesterolu całkowitego i LDL. Kluczowe jest również regularne monitorowanie tych wyników. Na co dzień warto wprowadzić dietę bogatą w błonnik – zwiększyć spożycie warzyw, owoców oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych – a także unikać tłuszczów zwierzęcych i tłuszczów trans, które występują głównie w żywności wysoko przetworzonej. Połączenie zdrowej diety z regularną aktywnością fizyczną pomoże w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi i utrzymaniu go na prawidłowym poziomie.
 

Współpraca