Hiszpański omlet z młodymi ziemniakami, liśćmi szpinaku i serkiem Almette z rzodkiewkami

Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 4 osób



Składniki:




  • 600 g młodych ziemniaków

  • 6 jajek od kur z wolnego wybiegu

  • garść liści szpinaku baby

  • 4 szt. dymki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól

  • pieprz

  • opakowanie serka Almette z rzodkiewkami



Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój na kosteczki. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy z oliwek, podsmaż ziemniaki przez 2-3 minuty na średnim ogniu często odwracając, aby się równomiernie podsmażyły. Następnie przykryj i duś do miękkości. Pod koniec dodaj garść liści szpinaku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajka do miski i ubij widelcem. Dopraw jajka solą. Do miski z jajkami wrzuć smażone ziemniaki z liśćmi szpinaku. Wymieszaj z masą jajeczną i wylej tę masę na patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż góra omletu się lekko zetnie. Następnie przykryj patelnię talerzem o większej niż ona średnicy i szybko odwróć patelnię do góry dnem. Na talerzu znajdzie się odwrócony omlet. Postaw patelnię z powrotem na gaz, zsuń omlet z talerza na patelnię i smaż, aż również druga strona omleta ładnie się zetnie. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż całe dymki, 2-3 min ze wszystkich stron, aż się lekko zrumienią. Dopraw solą do smaku. Po usmażeniu ułóż omlet na talerzu. Pokrój w trójkąty i serwuj z łyżką serka Almette z rzodkiewkami oraz smażonymi dymkami.

Smacznego!


Współpraca