I Krajowa Ocena Wybranych Grup Przetworów Mlecznych
W Szczecinie, w dniach 19-22 kwietnia br. odbyła się I Krajowa Ocena Wybranych Grup Przetworów Mlecznych.
Zgłoszone do Konkursu produkty oceniała Komisja Superarbitrów w składzie: przewodniczący – prof. dr hab. Bogusław Staniewski, członkowie: prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Arnold Reps, mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba – sekretarz oraz cztery komicje arbitrów. Zgłoszone produkty oceniane były z podziałem na 6 grup:
Grupa 1. Innowacyjne Przetwory Mleczne.
Grupa 2. Tradycyjne Przetwory Mleczne.
Grupa 3. Lokalne Przetwory Mleczne.
Grupa 4. Przetwory Mleczne z Wysoką Wartością Dodaną.
Grupa 5. Mleko spożywcze i inne przetwory mleczne objęte programem „Mleko w szkole”.
Grupa 6. Produkt Mleczny Roku 2016.
Produkty oceniano metodą sensoryczną, oceniano również poprawność znakowania, funkcjonalność i estetykę opakowania oraz dodatkowe informacje oznakowania produktu.
Komisja Superarbitrów, kierując się powyższymi kryteriami, postanowiła przyznać medale z popiersiem prof. dr hab. Jerzego Dziuby za zajęcie I miejsca w następujących grupach:
Grupa 1. Innowacyjne Przetwory Mleczne.
Grupa asortymentowa – mleko fermentowane smakowe
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za Jogurt Joguś Truskawka-Kiwi-Aloes;
Grupa asortymentowa – mleko zagęszczone słodzone
– Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu za Mleko zagęszczone słodzone kajmak o smaku waniliowym, 510 g;
Grupa asortymentowa – masło
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Masło extra bez laktozy;
Grupa 2. Tradycyjne Przetwory Mleczne
Grupa asortymentowa – mleko fermentowane pozostałe
– Średzka Spółdzielnia Mleczarska „Jana” W Środzie Wielkopolskiej za Maślanka naturalna prosto z maselnicy;
Grupa asortymentowa – masło
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce za Masło extra, zawartość tłuszczu 82%;
Grupa 3. Lokalne Przetwory Mleczne
Grupa asortymentowa – sery, twarogi i twarożki
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Twaróg wędzony dymem z drewna olchowego i bukowego;
Grupa 4. Przetwory Mleczne z Wysoką Wartością Dodaną
Grupa asortymentowa – mleko spożywcze, mleko UHT
– Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu za Supermleko UHT wzbogacone w CA+A+D, 1,5% tł. 1 l;
Grupa asortymentowa – mleko spożywcze, mleko wysokopasteryzowane
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Końskich za zestaw: Mleko Koneckie 2% tł. i Mleko Koneckie 3,5% tł.;
Grupa asortymentowa – sery, sery podpuszczkowe
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim za Mozzarella w zalewie mini
Grupa asortymentowa – sery, twarogi i twarożki
Podgrupa naturalne
– Spółdzielnia Mleczarska Bieluch w Chełmie za Bieluch naturalny, 150g
Podgrupa smakowe
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za Seruś waniliowy z pomarańczami i kawałkami czekolady;
Podgrupa wędzone
– Średzka Spółdzielnia Mleczarska „Jana” w Środzie Wielkopolskiej za Twaróg wędzony z przyprawami;
Podgrupa twarożki ziarniste;
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za Serek Wiejski Cottage Cheese;
Grupa asortymentowa – desery na bazie mleka i śmietanki
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za zestaw: Owsianka naturalna, z truskawkami, z żurawiną, pieczone jabłko z rodzynkami;
Grupa 5. Mleko spożywcze i inne przetwory mleczne objęte programem „Mleko w szkole”
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Mleko Szkolne waniliowe UHT;
Grupa 6. Produkt Mleczny Roku 2016
Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2016” otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za produkt Fellada w zalewie olejowej: z suszonymi pomidorami, z oliwką i czosnkiem, z chilli.
Nagrodę „Nauczyciel Roku” wraz z premią 6 tys. zł otrzymała Monika Naruszko – nauczyciel zawodu w Zespole Szkół nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie. To jej uczniowie wygrali w klasyfikacji drużynowej „42 Olimpiady Wiedzy o Mleku I Mleczarstwie”.
Swoją obecnością uroczystość uświetnili: Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka – Leszek Hądzlik, Wiceprezydent Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka i Przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Mleka – Krzysztof Banach, Prezes Zarządu Polskiej Izby Mleka – Edmund Borawski, Prezes Federacji Związków Zawodowych Pracowników Mleczarstwa w Polsce – Andrzej Szczepański, Rektor Elekt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – prof. Jan Pikul, prezesi zakładów mleczarskich i wielu innych znamienitych gości.
W tym roku na pamiątkowym medalu widniała podobizna prof. dr hab. Jerzego Dziuby. Profesor był kierownikiem Katedry Biochemii Żywności na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. W uroczystości uczestniczyła rodzina prof. Dziuby – żona Zofia, córka Ewa i syn Bartłomiej, którzy równie otrzymali pamiątkowe medale z wizerunkiem profesora. Sylwetkę prof. Jerzego Dziuby przedstawił prof. Bogusław Staniewski. Otrzymał on również dwa pamiątkowe medale – jeden dla Wydziału Nauki o Żywności, a drugi dla Katedry, której szefował prof. Jerzy Dziuba.