III Polski Kongres Serowarski 2018

W dniach 10-12 września 2018, w Folwarku Łochów w Łochowie, odbył się III Polski Kongres Serowarski 2018. W tym roku honorowym gospodarzem Kongresu była Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu.

 

 

Pierwszego dnia odbyły się Jesienne Warsztaty Mleczarskie.

Dotyczyły następujących tematów:

– Poprawa parametrów uzyskiwanego mleka: struktruryzowana woda do karmienia krów. Mała mobilna instalacja do zastosowania w hodowli zwierząt. – dr inż. Mirosław Gluch z AQUA VIVRE.

– Innowacje i bezpieczeństwo opakowań w przemyśle mleczarskim – dr inż. Agnieszka Kawecka z Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.

Wieczorem uczestnicy Kongresu wzięli udział w programie promocyjnym Good Contest, czyli w degustacji najlepszych w Polsce regionalnych piw i win.

 

 

Drugiego dnia Aleksandra Wojnarowska – redaktor naczelna AGROindustry i organizatorka Kongresu, Zbigniew Łęgowski – szef kuchni w Hotelu Hilton w Warszawie i przedstawiciel Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników oraz Arkadiusz Lewandowski z OSM Sierpc oficjalne otworzyli III Polski Kongres Serowarski. W tym roku program Kongresu był bardziej nastawiony na segment HoReCa.

 

 

Wykład wprowadzający – „Prawie 100 lat tradycji – produkcja w OSM Sierpc” wygłosił Arkadiusz Lewandowski z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sierpcu.

Kongres podzielony został na dwa panele tematyczne.

 

Panel l: Tradycja i nowoczesność w polskim serowarstwie

W tym panelu uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:

– „Skuteczniej, bezpieczniej, taniej bez NaOH” – firmy Ecolab;

– „Wybrane zastosowania technologii membranowych w procesach oczyszczania wody i ścieków” firmy Alima Bis;

– „Nowoczesne rozwiązania opakowaniowe dla serowarstwa” – firmy Schur Flexibles;

– „Przegląd chemicznych metod stabilizacji mikrobiologicznej solanek” – firmy Calvatis;

– „Ogólna prezentacja firmy ALPMA” – firmy ALPMA;

– „Uniwersalny układ formowania serów twardych i półtwardych – adaptacja systemu formującego Chalon-Megard – firmy Phimar;

– „Zastosowania gazów w przemyśle serowarskim” – firmy Air Liquide;

 

 

– „Przydatność serów podpuszczkowych do produktów typu pizza” – prof. Antoniego Pluty ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Po południu odbył się program promocyjny Good Contest CUDA Z SERA, czyli pokazy kulinarne i Warsztaty Szefów Kuchni oraz prezentacja stoisk firm partnerów konferencji.

Następnie odbyła się X Debata branżowa „Polski ser a oczekiwania rynku”.

Referaty wprowadzające do debaty wygłosili:

 

 

– Dr Anna Januszewicz z Centrum Badań Stosowanych nad Zdrowiem i Zachowaniami Zdrowotnymi pt. „Psychologiczne uwarunkowania wyborów produktów mleczarskich przez konsumenta”;

 

  •  

 

– Maciej Ptaszyński z Polskiej Izby Handlu pt. „Ranking Równi w Biznesie – mleczarnie a sklepy małoformatowe”;

 

 

– Igor Pietrzyk z Sery Ślubowskie Przetwórstwo Farmerskie pt. „Dlaczego konsumenci kupują sery rzemieślnicze”.

 

 

W debacie udział wzięli: prezes Spółdzielczej Mleczarni SPOMLEK – Edward Bajko, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – Jarosław Uściński, przedstawiciel Polskiej Izby Handlu – Maciej Ptaszyński, właściciel firmy Sery Ślubowskie Przetwórstwo Farmerskie – Igor Pietrzyk i technolog Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej JANA – Jacek Chudziński.

Wieczorem drugiego dnia odbyła się gala, w trakcie której nastąpiło uroczyste ogłoszenie zwycięzców kulinarnego konkursu sera Good Cheese 2018 oraz przyznanie nagród MLECZNE LAURY.

 

 

Ostatniego dnia Konferencji odbył się Panel II: Wyzwania europejskiego rynku sera, podczas której sekretarz generalny EDA, Alexander Anton, wygłosił wykład pt. „Ser – siła napędowa europejskiego mleczarstwa”.

 


Współpraca