III Polski Kongres Serowarski 2018
W dniach 10-12 września 2018, w Folwarku Łochów w Łochowie, odbył się III Polski Kongres Serowarski 2018. W tym roku honorowym gospodarzem Kongresu była Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu.
Pierwszego dnia odbyły się Jesienne Warsztaty Mleczarskie.
Dotyczyły następujących tematów:
– Poprawa parametrów uzyskiwanego mleka: struktruryzowana woda do karmienia krów. Mała mobilna instalacja do zastosowania w hodowli zwierząt. – dr inż. Mirosław Gluch z AQUA VIVRE.
– Innowacje i bezpieczeństwo opakowań w przemyśle mleczarskim – dr inż. Agnieszka Kawecka z Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.
Wieczorem uczestnicy Kongresu wzięli udział w programie promocyjnym Good Contest, czyli w degustacji najlepszych w Polsce regionalnych piw i win.
Drugiego dnia Aleksandra Wojnarowska – redaktor naczelna AGROindustry i organizatorka Kongresu, Zbigniew Łęgowski – szef kuchni w Hotelu Hilton w Warszawie i przedstawiciel Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników oraz Arkadiusz Lewandowski z OSM Sierpc oficjalne otworzyli III Polski Kongres Serowarski. W tym roku program Kongresu był bardziej nastawiony na segment HoReCa.
Wykład wprowadzający – „Prawie 100 lat tradycji – produkcja w OSM Sierpc” wygłosił Arkadiusz Lewandowski z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sierpcu.
Kongres podzielony został na dwa panele tematyczne.
Panel l: Tradycja i nowoczesność w polskim serowarstwie
W tym panelu uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:
– „Skuteczniej, bezpieczniej, taniej bez NaOH” – firmy Ecolab;
– „Wybrane zastosowania technologii membranowych w procesach oczyszczania wody i ścieków” firmy Alima Bis;
– „Nowoczesne rozwiązania opakowaniowe dla serowarstwa” – firmy Schur Flexibles;
– „Przegląd chemicznych metod stabilizacji mikrobiologicznej solanek” – firmy Calvatis;
– „Ogólna prezentacja firmy ALPMA” – firmy ALPMA;
– „Uniwersalny układ formowania serów twardych i półtwardych – adaptacja systemu formującego Chalon-Megard – firmy Phimar;
– „Zastosowania gazów w przemyśle serowarskim” – firmy Air Liquide;
– „Przydatność serów podpuszczkowych do produktów typu pizza” – prof. Antoniego Pluty ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Po południu odbył się program promocyjny Good Contest CUDA Z SERA, czyli pokazy kulinarne i Warsztaty Szefów Kuchni oraz prezentacja stoisk firm partnerów konferencji.
Następnie odbyła się X Debata branżowa „Polski ser a oczekiwania rynku”.
Referaty wprowadzające do debaty wygłosili:
– Dr Anna Januszewicz z Centrum Badań Stosowanych nad Zdrowiem i Zachowaniami Zdrowotnymi pt. „Psychologiczne uwarunkowania wyborów produktów mleczarskich przez konsumenta”;
– Maciej Ptaszyński z Polskiej Izby Handlu pt. „Ranking Równi w Biznesie – mleczarnie a sklepy małoformatowe”;
– Igor Pietrzyk z Sery Ślubowskie Przetwórstwo Farmerskie pt. „Dlaczego konsumenci kupują sery rzemieślnicze”.
W debacie udział wzięli: prezes Spółdzielczej Mleczarni SPOMLEK – Edward Bajko, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – Jarosław Uściński, przedstawiciel Polskiej Izby Handlu – Maciej Ptaszyński, właściciel firmy Sery Ślubowskie Przetwórstwo Farmerskie – Igor Pietrzyk i technolog Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej JANA – Jacek Chudziński.
Wieczorem drugiego dnia odbyła się gala, w trakcie której nastąpiło uroczyste ogłoszenie zwycięzców kulinarnego konkursu sera Good Cheese 2018 oraz przyznanie nagród MLECZNE LAURY.
Ostatniego dnia Konferencji odbył się Panel II: Wyzwania europejskiego rynku sera, podczas której sekretarz generalny EDA, Alexander Anton, wygłosił wykład pt. „Ser – siła napędowa europejskiego mleczarstwa”.