IV Krajowa Ocena Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych
W dniach 21-24 kwietnia 2015 w Krakowie odbyła się IV Krajowa Ocena Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych. Ocena finansowana była z Funduszu Promocji Mleka.
Decyzją Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy została powołana Komisja Superarbitrów i Zespoły Arbitrów. W skład Komisji Superarbitrów weszli: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, prof. dr hab. Andrzej Lenart, mgr inż. Marek Murawski, prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Arnold Reps, prof. dr hab. Stefan Ziajka, mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba, a jej przewodniczącym został prof. dr hab. Bogusław Staniewski. Zadaniem Komisji Superarbitrów było przyznanie medali z popiersiem dr hab. Wojciecha Tuszyńskiego za zajęcie I miejsca na podstawie kart oceny produktów przedłożonych przez zespoły arbitrów, dołączonej do produktów dokumentacji i oceny własnej.
Cztery zespoły arbitrów dokonały oceny sensorycznej, oceny znakowania, estetyki i funkcjonalności oraz ewentualnych dodatkowych informacji na opakowaniu.
Medale za zajęcie I miejsca przyznano w następujących grupach:
1. Mleko spożywcze UHT bez dodatków smakowych; bez mleka objętego programem „mleko w szkole”: mleko spożywcze UHT o zawartości tłuszczu powyżej 2,5% za
- Super mleko UHT wzbogacone w ca + a + d; zawartość tłuszczu 3,2% dla Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.
2. Mleko spożywcze wysokopasteryzowane (ujemna reakcja na obecność peroksydazy) bez dodatków smakowych; bez mleka objętego programem „mleko w szkole”: mleko spożywcze pasteryzowane o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% i nie więcej niż 2,5% za:
- mleko o zawartości tłuszczu 2% dla Spółdzielni Mleczarskiej „Bieluch” w Chełmie;
mleko spożywcze pasteryzowane o zawartości tłuszczu powyżej 2,5%
- mleko o zawartości tłuszczu 3,5% dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Końskich.
3. Mleko spożywcze pasteryzowane bez dodatków smakowych, uprawnione do określania jako mleko „świeże” (dodatnia reakcja na peroksydazę); bez mleka objętego programem „mleko w szkole”:
mleko spożywcze o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% i nie więcej niż 2,5% za:
- Mleko Łaciate świeże o zawartości tłuszczu 2% dla Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL w Grajewie;
mleko spożywcze o zawartości tłuszczu powyżej 2,5% za:
- mleko wiejskie świeże o zawartości tłuszczu 3,2% dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy;
- zimne mleko ROBICO o zawartości tłuszczu 3,2% dla FZZPM w Polsce, ZUH ROBICO w Warszawie.
4. Mleko spożywcze i jogurt objęte programem „mleko w szkole”:
mleko bez dodatków smakowych, z ewentualnym podziałem w zależności od obróbki termicznej (mleko UHT, wysokopasteryzowane i „świeże”) za:
- Mleko Gostyńskie UHT o zawartości tłuszczu 2%, 250ml dla Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu;
mleko z dodatkami smakowymi z ewentualnym podziałem w zależności od obróbki termicznej (mleko UHT, wysokopasteryzowane i „świeże”) za:
- Mleko Gostyńskie UHT czekoladowe o zawartości tłuszczu 2% dla Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu;
- zestaw: mleko szkolne UHT częściowo odtłuszczone o smaku waniliowym, truskawkowym, czekoladowym, zawartość tłuszczu 1,5%, 250 ml dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu;
- mleko o smaku czekoladowym, zawartość tłuszczu 1% dla Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej „JANA” w Środzie Wielkopolskiej.
5. Mleko fermentowane naturalne:
jogurt naturalny; bez jogurtu objętego programem „mleko w szkole” za:
- Jogurt Naturalny dla Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej „JANA” w Środzie Wielkopolskiej;
jogurt naturalny typu greckiego za:
- Jogurt Grecki dla Spółdzielni Mleczarskiej „MLEKPOL” z Grajewa.
Kefir za:
- Kefir ROBICO o zawartości tłuszczu 1,5% dla FZZPM w Polsce, ZUH ROBICO w Warszawie;
- Kefir Grodziski o zawartości tłuszczu 1,5%, 400 g dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Grodzisku Mazowieckim;
maślanka za:
- Maślanka Naturalna dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole;
zsiadłe mleko za:
- Zsiadłe Mleko dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie.
8. Smakowe mleko fermentowane za:
jogurt smakowy; bez jogurtu objętego programem „mleko w szkole”, w tym:
jogurt smakowy o konsystencji płynnej
- Joguś Żurawinowy dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie;
jogurt pitny – bez koagulacji smakowy
- zestaw: jogurt do picia kawowy, o smaku bananowym, o smaku poziomkowym, o smaku toffi o zawartości tłuszczu 2%, 330 g dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu.
9. Inne smakowe mleka fermentowane (z podziałem na podgrupy):
- Maślanka Pieczone Jabłko dla Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA z Wysokiego Mazowieckiego.
Kapituła Superarbitrów IV Krajowej Oceny Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych podczas IX edycji konkursu „Produkt Mleczny Roku 2015” postanowiła przyznać statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2015" Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu za MILKOSSIMA, mleko UHT (500 ml) częściowo odtłuszczone o zawartości tłuszczu 1,5% bez laktozy.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.