Jak COVID-19 wpłynął na rynek mleka?

30.10.2021 -

Pandemia COVID-19 wywołała zamieszanie w wielu sektorach, w tym sektorze mleka. Z jakimi problemami mierzy się branża i jakie wyzwania jeszcze stoją przez mleczarstwem?

O tym jak pandemia koronawirusa zmieniła rynek mleka, będzie mówił Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynku rolno spożywczego, PKO Bank Polski, podczas Konferencji Farmera z cyklu „Narodowe Wyzwania w Rolnictwie”.

Zdaniem eksperta branża mleczarska okazała się stosunkowo odporna na pandemiczny kryzys. Mimo niewielkiego spadku eksportu, popyt na produkty mleczarskie utrzymał się wskutek zwiększonych zakupów przez gospodarstwa domowe.

Mleczarstwo zyskało również na trendzie prozdrowotnym. Ożywienie gospodarcze i luzowanie restrykcji w HoReCa sprzyjają utrzymaniu wysokiego zapotrzebowania. W 2021 r. odnotowano silne odbicie cen produktów mleczarskich. W ślad za cenami przetworów wzrastają także ceny skupu mleka.

- Niemniej, rosnąca presja kosztów uderza w opłacalność chowu krów mlecznych i jest zagrożeniem dla wzrostu produkcji w UE. Wyzwaniem dla producentów mleka w najbliższych latach będzie implementacja założeń Zielonego Ładu w rolnictwie – uważa Mariusz Dziwulski.

(30.10.2021 za farmer.pl)


Współpraca