Kanadyjskie media pytają, dlaczego masło jest twardsze niż kiedyś

24.02.2021 -

Po kilku dniach dyskusji w mediach społecznościowych, do mainstreamowych mediów w Kanadzie trafił problem twardości masła. Winę ponosić mają niektórzy hodowcy, którzy karmią krowy paszą zawierającą olej palmowy.

Dziennik "Le Journal de Montreal" opisał sygnalizowany ostatnio często problem Kanadyjczyków, którzy w czasach pandemii częściej pieką i gotują w domu: masło, które mimo wyjęcia z lodówki i pozostawienia na blacie kuchennym pozostaje twarde.

- Wielu mieszkańców prowincji atlantyckich zauważyło, że masło jest twardsze niż zwykle - mówił w mediach dyrektor laboratorium żywności na Uniwersytecie Dalhousie Sylvain Charlebois.

Zaś jak pisał na blogu "The Universal Wolf" Leonard Eichel, często poruszający kwestie związane z produkcją żywności, problem zauważono też w kawiarniach. W związku z tym, że z niektórych rodzajów mleka nie da się zrobić pianki do capuccino, kawiarnie przestawiają się na mleko z ekologicznych hodowli krów.

- Le Journal de Montreal" twierdzi, że ok. 20-25 proc. hodowców krów w Quebecu podaje zwierzętom paszę zawierającą olej palmowy, czyli olej używany w przemyśle m.in. w margarynach, do wypieku ciastek, jako dodatek do kosmetyków. Stąd zaś tłuszcz palmitynowy trafia do mleka.

Jak pisał Charlebois w swoim artykule, nawet jeśli w uzupełnionej olejem palmowym paszy dla krów nie ma nic nielegalnego, to sytuacja stała się nieprzyjemna. - Podczas gdy producenci starają się uspokoić sprawę, to branża przetwórcza żąda, by producenci coś zrobili. Plotka głosi, że branża przetwórcza w Quebecu zażąda zakazu karmienia krów olejem palmowym. Większość zauważyła, że jakość i charakterystyka niektórych rodzajów masła, mleka i nawet serów zmieniła się w ciągu minionych sześciu miesięcy - napisał Charlebois.

Autor blogu "The Universal Wolf" wskazywał, że praktyka dodawania oleju palmowego do paszy dla krów bazuje m.in. na badaniach prowadzonych 20 lat temu w Albercie. Krowy i tak wytwarzają w organizmie tłuszcz palmitynowy, obecny w oleju palmowym, a dodanie oleju palmowego do ich paszy zwiększa zawartość tłuszczu palmitynowego, który jest nasyconym kwasem tłuszczowym, w mleku. Kanadyjskich krów nie można karmić byle czym, ale wśród dopuszczalnych składników karmy są tłuszcze roślinne. W efekcie, jak twierdzą niektórzy, wytwarzane z takiego mleka masło ma wyższą temperaturę topnienia, czyli jest twardsze. Cytowany przez telewizję CTV szef organizacji farmerów mlecznych w Nowym Brunszwiku Paul Gance mówił, że nie ma dowodów, iż używanie oleju palmowego w krowiej paszy sprawia, że masło jest twardsze, ale Dairy Farmers of Canada, kanadyjska organizacja farmerów mlecznych, prowadzi badania w sprawie. Z kolei cytowany w telewizji Global News Charlebois mówił o próbie, którą przeprowadził w domu z masłem ekologicznym i masłem zwykłym. Na gorącym toście masło ekologiczne rozsmarowywało się lepiej.

Media i blogerzy, którzy zajęli się sprawą, wskazują przy tym, że nie jest to tylko ciekawostkowe "buttergate". Produkcja mleka w Kanadzie podlega ścisłym regulacjom, w tym kwotom produkcji. Nowy i niezamożny farmer w praktyce nie ma możliwości zakupu kwot. W zamian za reglamentację konkurencji wymagana jest wysoka jakość mleka, którą często kanadyjscy farmerzy przeciwstawiają jakości produktu amerykańskiego, gdzie stosowanie hormonów wzrostu i antybiotyków jest dozwolone. Zaś żeby masło mogło nazywać się masłem, musi składać się minimum w 80 proc. z tłuszczu pochodzącego z mleka.

- Od lat umowa społeczna między mieszkańcami Kanady a przemysłem mleczarskim usprawiedliwia wyższe ceny w detalu - podkreślał w swoim artykule Charlebois, pytając, dlaczego w takim razie ponad 20% farmerów mlecznych w Quebecu, jak wynika z ujawnionych danych, używa paszy dla krów z olejem palmowym, co robią pozostali i dlaczego opinia publiczna dowiaduje się o tym dopiero teraz.

W miastach, gdzie istnieją polskie sklepy, np. w Toronto i Mississauga, niezadowoleni z kanadyjskiego masła mogą kupić masło importowane z Polski.

(24.02.2021 za farmer.pl)


Współpraca