Kanapki z maślankowych gofrów
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 6 szt.
Składniki:
Ciasto:
- 50 g masła
- 300 ml maślanki
- 3 małe jajka
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cukru
- ćwierć łyżeczki soli
Dodatki:
- 100 g sera żółtego w plastrach
- 1 awokado
- 6 plastrów szynki
Sposób przygotowania:
1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić razem z cukrem, stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz maślankę i roztopione masło. Zmiksować.
2. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta.
3. Ciasto wylewać porcjami na maksymalnie rozgrzaną gofrownicę i piec około 6-8 minut (moc 1400 W).
5. Na każdym gofrze kłaść kolejno po plastrze sera żółtego, awokado, szynki i znów sera. Przykryć drugim gofrem i poprzekrawać tak, aby powstały kanapka.