Kolejny spadek wartości produktów mlecznych na aukcji GDT

Na odbywającej się 19 marca 2024 roku 352 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -2,8% w stosunku do aukcji z dnia 5 marca 2024 roku. Średnia cena wyniosła 3497 USD/t.


Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek wartości oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1086 pkt., do poziomu 1055 pkt., co stanowi spadek o -2,8% w stosunku do aukcji z 5 marca 2024 roku.
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – maślanka w proszku. Ceny sześciu produktów spadły, a jednego wzrosła – bezwodnego tłuszczu mlecznego – o +2,5%. Najbardziej spadła cena odtłuszczonego mleka w proszku – o -4,8% i laktozy – o -4,4%. Spadła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 19655 t, wobec 21235 t na poprzedniej aukcji.
 
Ceny prezentują się następująco:
  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +2,5%, cena – 6794 USD/t;
  • Masło – spadek o -1,4%, cena – 6408 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;
  • Ser Cheddar – spadek o -1,9%, cena – 4192 USD/t;
  • Laktoza – spadek o -4,4%, cena – 778 USD/t;
  • Ser Mozzarella – spadek o -1,0%, cena 3905 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -4,8%, cena – 2517 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -4,2%, cena – 3143 USD/t;
Kolejna 353 aukcja GDT odbędzie się 2 kwietnia 2024 roku.
 

Współpraca