Konsultacje społeczne w sprawie systemu znakowania żywności
14.12.2021 -
KE rozpoczęła konsultacje społeczne w sprawie oznaczania wartości odżywczych na przodzie opakowania. Potrwają one do 7 marca.
Wczoraj, tj. 13 grudnia, Komisja Europejska rozpoczęła oficjalne konsultacje społeczne w sprawie oznaczania wartości odżywczych na przodzie opakowania (front of pack nutrition labelling – FOPNL). Uwagi w ramach konsultacji można zgłaszać do 7 marca 2022 r.
Prace nad zharmonizowanym systemem znakowania wartości odżywczych wzbudzają wiele kontrowersji.
Systemowi zarzuca się m.in. deprecjonowanie produktów naturalnych.
W Polsce, Hiszpanii, Francji, Włoszech, Rumunii, Grecji i innych krajach UE widoczny jest ostry sprzeciw wobec systemu etykietowania żywności Nutri-Score, szczególnie ze strony stowarzyszeń reprezentujących:
- rolników
- producentów mleka i przetworów mlecznych, w szczególności serów o chronionej nazwie pochodzenia
- producentów oliwy z oliwek
- producentów produktów mięsnych
- producentów soków owocowych
- pszczelarzy
Niniejsze konsultacje są kontynuacją wstępnych konsultacji w sprawie oceny skutków przeprowadzonych w ubiegłym roku.
Komisja zwróciła się również do EFSA o wydanie opinii na temat etykietowania żywności i profili składników odżywczych. Konsultacje publiczne EFSA potrwają do 9 stycznia 2022 r.
(14.12.2021 za farmer.pl)