Korzyści stosowania bioestrów etylowych kwasów tłuszczowych omega-3,6,9 jako suplementu diety

Badania naukowe dostarczają wciąż nowych danych na temat profilaktyki i wsparcia w terapii różnych schorzeń za pomocą odpowiedniej diety i suplementacji, w tym kwasami omega-3, 6 i 9 w prawidłowym stosunku. Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne i redukują ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych i cywilizacyjnych: układu krążenia, nowotworów czy immunologicznych.

Nadmiar kwasów omega-6 może jednak nasilać stan zapalny, dlatego zaleca się, by w zbilansowanej diecie dostarczać kwasów omega-6 i łagodzących stany zapalne kwasów omega-3 w odpowiedniej proporcji. Stosunek kwasów omega 3 do omega 6, powinien wynosić 2:1, jednak w diecie przeciętnego Polaka może wynosić on nawet 1:4.

Forma estrów etylowych zapewnia wysoką biodostępność oraz bioretencję kwasów tłuszczowych omega 3,6,9 w organizmie. Dostępność biologiczna substancji określa jej szybkość i stopień wchłaniania. Cząsteczka estrów etylowych jest znacznie mniejsza niż cząsteczka trójglicerydu, co zapewnia szybki transport do wszystkich komórek w organizmie. Absorbcja estrów etylowych, w zależności od zapotrzebowania organizmu, odbywa się do 24 godzin, dzięki czemu dobroczynne efekty suplementacji utrzymują się odpowiednio długo.

– EstroVita to w 100% naturalna, a przy tym bezpieczna, wysoce skoncentrowana i dobrze wchłaniana przez organizm porcja kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9. Nasze produkty wyróżnia doskonała proporcja oraz czystość kwasów tłuszczowych omega w postaci estrów etylowych, pochodzących z unikalnej kompozycji co najmniej czterech olejów roślinnych. Opracowana przez nas technologia wytwarzania bioestrów roślinnych pozwoliła na stworzenie całej linii preparatów dopasowanych do potrzeb. Są to tak zwane nutraceutyki, czyli produkty wykazujące działanie żywności funkcjonalnej, jak również suplementów diety – mówi Edyta Blus, starsza specjalistka ds. badań w dziale R&D w onesano, doktor nauk medycznych w zakresie biologii medycznej i magister biologii.

Dlaczego powinniśmy wybierać estry kwasów tłuszczowych? Doświadczenia z mitami na temat witaminy C czy wątek najlepszej formy magnezu nakazują zachować ostrożność w wyborze suplementów diety. Jednak estryfikacja to opracowany naukowo proces przetworzenia kwasów tłuszczowych omega-3,6,9 w ich formę monocząsteczkową, co zapewnia optymalny transport substancji do wszystkich komórek ludzkiego ciała. Bioestry to rodzaj suplementu opracowanego w celu poprawy jego wchłaniania przez organizm. Opatentowany, unikalny proces produkcji suplementów diety EstroVita zapewnia wyizolowanie najczystszej, skoncentrowanej formy kwasów omega-3,6,9 z mieszaniny co najmniej czterech olejów roślinnych, które w wyniku estryfikacji, cechują się całkowitym brakiem toksyczności oraz jakichkolwiek zanieczyszczeń.

(Informacja Onesano)


Współpraca