Krajowa Ocena Przetworów Mlecznych
W dniach 16-19 maja 2022, w Jachrance, odbyło się XV Euroforum Polskiego Mleczarstwa zorganizowane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny i Polski Komitet Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF. Podczas uroczystej Gali z okazji XV Euroforum Polskiego Mleczarstwa i 25-lecia Polskiego Komitetu Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF ogłoszono wyniki i wręczono medale laureatom Krajowej Oceny Przetworów Mlecznych oraz konkursu Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie.
Uroczystą Galę rozpoczął Jubileuszu 25-lecia Polskiego Komitetu Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF. Z tej okazji wręczono pamiątkowe dyplomy w trzech kategoriach:
- osobom, które pomogły w odtworzeniu Polskiego Komitetu Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF i osobom, które podpisywały deklarację
- firmy, które pozwoliły ugruntować Polski Komitet Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF
- osoby i firmy, które brały aktywny udział w pracach Komitetu i dotrwały do chwili obecnej.
Polska Federaca Hodowców Bydła i Producentów Mleka uhonorowała prof. Andrzej Babuchowskiego za pracę na rzecz polskiego mleczarstwa.
Arbitrzy dokonali oceny sensorycznej metodą skalowania oraz oceny prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu, a także ocenili dodatkowe informacje na opakowaniu.
Komisja Superarbitrów przeanalizowała karty oceny produktów przedłożone przez Komisję Arbitrów, dołączoną do produktów dokumentację, a także przeprowadziła ocenę własną, co było podstawą do przyznania medali z popiersiem dr inż. Zbigniewa Dajnowca za zajęcie I miejsca w poszczególnych grupach. Sylwetkę dr. inż. Zbigniewa Dajnowca przybliżył prof. Jarosław Kowalik.
Nagrody otrzymali:
Grupa 1. Mleko spożywcze, w tym mleko niskopasteryzowane, mleko wysokopasteryzowane, mleko UHT.
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za mleko UHT bez laktozy (1l) dla baristów;
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART MILK za mleko UHT MU! bez laktozy.
Grupa 2. Sery podpuszczkowe, w tym sery holenderskie, szwajcarsko-holenderskie, nalewane (tylżycki i pochodne), pleśniowe (z porostem i przerostem pleśni), długo dojrzewające (powyżej 3 miesięcy w tym typu szwajcarskiego i włoskiego do tarcia) i pozostałe (cheddar, mozzarella, sery solankowe, sery smażone).
– Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek za Ser Bursztyn (36– miesięczny);
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za Ser Włoszczowski Typu Szwajcarskiego;
– Ciechanowska Spółdzielnia Mleczarska za Demires;
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach za Ser Gouda.
Grupa 3. Twarogi i twarożki, w tym twarogi produkowane metodą tradycyjną, twarogi produkowane z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych, serki twarogowe ziarniste, serki twarogowe homogenizowane produkowane metodą wirówkową i ultrafiltracji, serki smakowe.
– Spółdzielnia Mleczarska we Wrześni za Serek Śmietankowy W Pudełku;
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za Twaróg Wędzony (250g);
– Średzka Spółdzielnia Mleczarska "JANA" za Zestaw Twarogów Solankowych (275g): Naturalny; z Czerwonym Pieprzem; z Czosnkiem;
– Spółdzielnia Dostawców Mleka W Wieluniu za Linię Twarożków Kanapkowych „Mój Ulubiony”: Szczypiorek; Zioła Ogrodowe; z Pomarańczą; z Wanilią; z Rzodkiewką; z Chrzanem.
Grupa 4. Mleko fermentowane, w tym mleko fermentowane naturalne, mleko fermentowane smakowe, napoje na bazie mlek fermentowanych.
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Maślanka Mix (500g): Słony Karmel, Pomarańcza z Limonką, Kawa, Mango z Marakują;
– Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za Jogurt Naturalny Nadbużański 9% (1 KG);
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim za Mleka Fermentowane: Kefir i Maślanka;
– Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA za Polski Jogurt Truskawkowy (9% owoców, 150 g);
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Sączu za Mleko Zsiadłe Sądeckie.
Grupa 5. Masło i mleczne produkty wysokotłuszczowe, w tym masło, ½ masło, ¾ masło, tłuszcz mleczny do smarowania, bezwodny tłuszcz mleczny.
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Końskie za Masło Szlachetne (200G);
– Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za Masło Extra Bieluch (200G);
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie za Masło Ekstra (250g);
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska W Głuchowie za Masło Ekstra Osełka (200 g);
– Spódzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za Masło ze Strzałkowa.
Grupa 8. Śmietana i śmietanka, w tym śmietana, śmietanka o różnej zawartości tłuszczu.
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Zestaw: Śmietana "Prosty Skład" do Zup i Sałatek (12%), do Zup i Sosów (18%).
Grupa 10. Przekąski mleczne.
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za Owsianka z Jabłkiem.
Statuetkę za „Produkt Mleczny Roku 2022" otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za Linię Serków Do Chleba: Śmietankowy; ze Szczypiorkiem; z Ziołami; z Papryką.
Pamiątkowe medale otrzymała też rodzina dr. inż. Zbigniewa Dajnowca.
W konkursie „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie” wyróżniono sześć podmiotów, które zgłosiły swój udział w konkursie. Patronem nagrody był Stanisław Różakolski. Sylwetkę patrona przybliżył prof. Zygmunt Zander.
Nagrody otrzymali:
- „Za kogenerację 1,2 MW z biogazownią w ZPM w Grajewie” – Spółdzielnia Mleczarska w Grajewie;
- „Za innowacyjną linię procesową produkcji sera z masy parzonej” – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie;
- „Za wstępne i docelowe schładzanie mleka z wykorzystaniem wymienników ciepła” – Gospodarstwo Rolne Krzysztof Wójcik;
- „Za zrobotyzowaną oborę wolnostanowiskową zapewniającą maksymalny dobrostan bydłu mlecznemu” – Gospodarstwo Rolne Przemysław i Iwona Kawula;
- „Za energooszczędne rozwiązanie produkcji wody lodowej w Zakładzie Mleczarskim w Piotrkowie Kujawskim” – Przedsiębiorstwu Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich „LACPOL” Spółka z o.o.;
- „Za nowoczesną oborę z zapleczem technologicznym” – Gospodarstwo Tomasz i Dorota Kocięba.
Od Tygodnika Poradnik Rolniczy nagrody otrzymali też, wyróżnieni w konkursie, producenci mleka.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.