Maki z ogórka z serkiem Almette z ogórkiem i ziołami
Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 4 ogórki gruntowe
- 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
- miks kwiatów jadalnych (nasturcja, rumianek, bratek) lub miks ulubionych świeżych ziół (koperek, kolendra, szczypiorek)
- 50 g kaszy gryczanej palonej nieugotowanej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- łyżka oleju rzepakowego ekologicznego
Sposób przygotowania:
W głębszym naczyniu podgrzej olej do 170 st. C. Kaszę gryczaną wsyp do małego metalowego sitka o drobnych oczkach i zanurz w gorącym oleju. Smaż 30 sekund do minuty. Kasza zachowuje się jak popcorn, lekko pęcznieje pod wpływem temperatury. Wyciągnij ją z oleju i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu dopraw solą. Przełóż zawartość jednego opakowania serka Almette do miski. Dodaj posiekane zioła lub kwiaty - zostaw kilka sztuk do dekoracji. Wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego. Ogórki pokrój w szerokie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Zwiń je w „maki” i wypełnij serkiem. Posyp popcornem gryczanym. Udekoruj kwiatami lub ziołami. Polej olejem rzepakowym.