Media i technika w przemyśle spożywczym – Innowacje i efektywność
W dniach 21-22 listopada 2019 odbyła się konferencja Tech Food Practic zorganizowana przez firmę MARCOR przy współorganizacji firm: Polska Grupa Inżynieryjna, Kersia, ATER, GWE Pol_Bud, Big Pol – Fundusze Pomocowe, SPIRAX SARCO, FRIZO, db ENERGY, ELEKTRONIKA SA, NEUMO, ActivTek, CES, AQUAPHOR, WATERLEAU, Milk Hydrosan, DetaPTech, TRMEW Obrót.
Uczestników powitali: prof. Zygmunt Zander i Marta Marjanowska.
O celach konferencji opowiedziała główna organizatorka Marta Marjanowska z firmy MARCOR.
Konferencja podzielona została na cztery panele tematyczne.
PANEL I: BEZPIECZNY PRODUKT SPOŻYWCZY
Podczas tego panelu uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:
- Piotra Kandyby z PGI – Polskiej Grupy Inżynieryjnej, pt. „HPP – Innowacyjna metoda utrwalania żywności”;
- Damiana Wojtyia ze SPIRAX SARCO, pt. „PARA CZYSTA jako medium w przemyśle spożywczym”;
- Marcina Kmiotka z firmy NEUMO pt. „Świnka tak czysta jak Twój rurociąg” – PIGGING – system odzyskiwania produktu”;
- Marcina Chłopka z firmy ActivTek, pt. „Optymalizacja kosztów użytkowania wentylacji przy jednoczesnym wzroście ochrony mikrobiologicznej w produkcji spożywczej”;
- Andrzeja Błaszczyka z firmy KERSIA, pt. „Dezynfekcja powietrza przez ULTRADYFUZJĘ”;
- Arkadiusza Faryniarza z MILK HYDROSAN, pt. „Innowacje w energetyce dla procesów: suszenia, termicznej obróbki mleka, oczyszczania ścieków”.
PANEL II: OPTYMALIZACJA ZUŻYCIA MEDIÓW ENERGETYCZNYCH
Podczas tego panelu swoje wystąpienia zaprezentowali:
- dr inż. Piotr Danielski z DB Energy, pt. „Realizacja inwestycji związanych z podnoszeniem efektywności energetycznej w modelu ESCO”;
- Tomasz Prusinowski z ATER LOGIC, pt. „Zalety rozwiązań chmurowych w optymalizacji produkcji. Pionierskie projekty z wykorzystaniem sztucznej inteligencji”;
- Robert Gozdalik z ELEKTRONIKA SA, pt. „Aplikacje oszczędzające wodę i prąd w przemyśle spożywczym”;
- Maciej Żuk z firmy FRIZO, pt. „Amoniakalne chillery absorbcyjne – wykorzystanie ciepła odpadowego do produkcji chłodu niskotemperaturowego”;
- Andrzej Pluta z firmy CES, pt. „Kogeneracja gazowa jako zarządzanie energią w zakładach spożywczych w odniesieniu do nowej ustawy kogeneracyjnej”;
- Dariusz Bliźniak z firmy TRMEW Obrót, pt. „Kogeneracja – własne źródło wytwarzania energii elektrycznej i ciepła – rozwiązaniem energetycznych problemów przemysłu spożywczego”.
Drugiego dnia odbyły się dwa panele.
PANEL III: GOSPODARKA WODNO-ŚCIEKOWA W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
Swoje prezentacje przedstawili w nim:
- dr inż. Krzysztof Polak, mgr inż. Witold Rajpold z firmy GWE POL-BUD, pt. „Efektywność energetyczna oraz optymalizacja pracy zestawu pompowo-rurowego przy ujmowaniu wody ze studni głębinowej”;
- Marcin Jakubiak z DeltaPTech, pt. „Rozwiązanie pompowe do instalacji procesowych w przemyśle spożywczym”;
- Arkadiusz Nalikowski z firmy MARCOR, pt. „Odzysk i recykling wód poprocesowych w przemyśle spożywczym”;
- Dariusz Majchrzak z firmy AQUAPHOR, pt. „Zastosowanie systemów membranowych w produkcji pary”;
- Tomasz Kijowski z firmy WATERLEAU, pt. „Produkcja zielonej energii w systemie beztlenowej fermentacji ścieków”.
PANEL IV: AKTUALNOŚCI – PRAWO I DOTACJE
Podczas tego panelu odbyły się dwa wykłady:
– Wiesława Wasilewskiego z firmy BIG POL, pt. „Dotacje w praktyce – sposoby finansowania inwestycji”;
WYKŁAD MERYTORYCZNY: Nowe „Prawo wodne – Co zrobić, aby mniej zapłacić za wodę – współczynniki korekcyjne” wygłoszony przez Jana Marjanowskiego z firmy MARCOR.
Po zakończonych wykładach odbyły się konsultacje na stoiskach firm wystawczych.
Patronat naukowy nad konferencją objęła Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie.