Mizeria z ogórkiem i fenkułem
Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 2 osób
Składniki:
- ogórki gruntowe
- 1 fenkuł
- płaska łyżeczka nasion kolendry
- płaska łyżeczka kuminu
- płaska łyżeczka gorczycy
- 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
- 2-3 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 1 ciabatta
- świeży koperek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kolendrę, kumin i gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni przez 30 sekund, a następnie rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj 1-2 łyżki serka Almette z 2-3 łyżkami wody, tworząc rzadki dressing, dodaj łyżkę oliwy i kilka kropli cytryny do smaku. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koperek. Ogórki za pomocą obieraczki do warzyw pokrój we wstążki. Fenkuł pokrój na cienkie plastry mandoliną. Pokrojone warzywa zanurz w lodowatej wodzie. Będą chrupkie i jędrne. Po 5 minutach wyjmij je, odsącz na papierowym ręczniku i wymieszaj w misce z łyżką oliwy, kilkoma kroplami cytryny, uprażonymi wcześniej nasionami oraz posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Połóż warzywa na talerzach, polej dressingiem i podaj z grzankami z ciabatty posmarowanej serkiem Almette z ogórkiem i ziołami.