Mizeria z ogórkiem i fenkułem

Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 2 osób



Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • 1 fenkuł
  • płaska łyżeczka nasion kolendry
  • płaska łyżeczka kuminu
  • płaska łyżeczka gorczycy
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 ciabatta
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kolendrę, kumin i gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni przez 30 sekund, a następnie rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj 1-2 łyżki serka Almette z 2-3 łyżkami wody, tworząc rzadki dressing, dodaj łyżkę oliwy i kilka kropli cytryny do smaku. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koperek. Ogórki za pomocą obieraczki do warzyw pokrój we wstążki. Fenkuł pokrój na cienkie plastry mandoliną. Pokrojone warzywa zanurz w lodowatej wodzie. Będą chrupkie i jędrne. Po 5 minutach wyjmij je, odsącz na papierowym ręczniku i wymieszaj w misce z łyżką oliwy, kilkoma kroplami cytryny, uprażonymi wcześniej nasionami oraz posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Połóż warzywa na talerzach, polej dressingiem i podaj z grzankami z ciabatty posmarowanej serkiem Almette z ogórkiem i ziołami.

 


Współpraca