Mleczne wulkaniki z jajek

czyli gotowanie z milusińskimi

Pomysł – to obowiązkowy „składnik” potraw dla dzieci. Zaledwie odrobina kreatywności wystarczy, aby z „codziennych” produktów stworzyć zjawiskowy efekt. Propozycją na ciekawą formę podania jajek dzieli się Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, oferująca m.in. sery marki Serenada.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka
  • 4 plastry boczku
  • 50 g Sera Mlecznego Serenada Spółdzielczej Mleczarni Spomlek (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • przyprawy: słodka papryka mielona, pieprz, sól

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na pianę. Boczek smażymy z obu stron, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (po 2 plastry na każdą porcję). Na boczek ostrożnie wykładamy żółtko, następnie pianę z białek, całość posypujemy startym (na tarce o małych oczkach) serem i przyprawiamy. Pieczemy w piekarniku przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.


Współpraca