Mleko A2 szansą na wyższą opłacalność produkcji?
02.12.2021 -
Mleko A2 może znaleźć szerokie grono odbiorców i generować wyższe dochody z jego produkcji. Założenia te zweryfikuje projekt PFHBiPM pn. „A2A2 nowa droga produktów mlecznych - zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”.
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka 6 grudnia rozpoczyna nabór do projektu promującego produkcję mleka A2, zawierającego określoną frakcję beta-kazeiny.
Mleko A2 - co to jest?
A2 to najstarszy wariant beta-kazeiny, z którego w wyniku mutacji, powstały kolejne. W przeszłości krowy produkowały mleko, które zawierało wyłącznie wersję A2 beta-kazeiny.
- Skąd pomysł na rozpoczęcie takiego przedsięwzięcia? Dotychczas w Polsce nie prowadzono działań mających na celu upowszechnienie wiedzy o mleku A2 oraz organizacji produkcji tego typu surowca. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom hodowców bydła mlecznego jaki i konsumentów mleka i jego przetworów Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka rozpoczyna dedykowany tym działaniom projekt współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka – informuje PFHBiPM.
Mleko A2 zyskuje na popularności
Mleko A2 zyskuje dużą popularność na całym świecie, m.in. na rynku amerykańskim, gdzie produkty z mleka A2 osiągają ceny dużo wyższe niż produkty konwencjonalne. W Polsce również rośnie zainteresowanie produkcją mleka o określonych parametrach. Dotychczasowe starania skupiały się na podniesieniu ogólnej zawartości kazeiny, nad czym m.in. pracowała Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek.
Mleko A2 jest uznawane za korzystne dla osób cierpiących na nietolerancję białek mleka, traktowane jest również jako czynnik prozdrowotny, który zmniejsza ryzyko pojawienia się stanu zapalnego lub reakcji alergicznej.
Jak produkować mleko A2?
Jak informuje PFHBiPM, podstawowym sposobem na stworzenie stada produkującego wyłącznie mleko A2 jest selekcja genetyczna. Hodowcy, którzy chcą poznać potencjał genetyczny swoich samic pod względem wariantu beta-kazeiny mogą zgłosić swój udział w projekcie, który rusza od 6 grudnia. W ramach projektu mogą być genotypowane jałówki urodzone pomiędzy 01.09.2021 roku a 31.05.2022 roku.
(02.12.2021 za farmer.pl)