Nadmiar soli w diecie niszczy zdrowie

14 marca 2018 w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie odbyła się konferencja prasowa związana z obchodzonym w dniach 12-18 marca 2018 Światowym Tygodniem Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli. Konferencja zgromadziła 25 dziennikarzy z 22 redakcji.

W ramach Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli, a także uwzględniając trwający Światowy Tydzień Mózgu, Instytut Żywności i Żywienia zorganizował spotkanie prasowe poświęcone edukacji na temat bezpiecznego dla zdrowia człowieka spożycia soli.

W konferencji wzięli udział pracownicy naukowi Instytutu, a spotkaniu przewodniczył prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

Zebrani dziennikarze uczestniczyli w prelekcji poświęconej szkodliwości nadmiernego spożycia soli dla zdrowie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem serca i mózgu, a także w debacie o perspektywach zdrowia społecznego w Polsce i na świecie. Przedstawiono także tegoroczne zalecenia kampanii WASH – „5 kroków do 5 gramów”, w odniesieniu do edukacji społecznej, współpracy z przemysłem, żywienia zbiorowego, świadomości konsumenckiej (czytanie etykiet produktów spożywczych) oraz sposobów na smaczne i zdrowe zastępowanie soli w produktach.

Lista chorób, którymi skutkuje nadmierne spożycie soli, stale się powiększa: nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca, kamica nerkowa, osteoporoza, rak żołądka, otyłość, astma, a wg badań ostatnich lat – także demencja.

Jeśli chcemy być zdrowi, to należy istotnie zredukować spożycie soli. Nadmierna jej konsumpcja to jeden z motorów nadciśnienia tętniczego, który przyczynia się do udarów mózgu nawet u młodych ludzi, 40- i 50-latków, to także ważny element ryzyka wystąpienia zaburzeń poznawczych, zaburzeń pamięci oraz demencji w wieku starszym. Musimy upowszechniać konieczność redukcji soli w diecie, jest to nasz obowiązek podkreśla prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

Gościem Instytutu był Andrzej Gantner dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, który ciekawie i obszernie mówił o współpracy przemysłu z nauką na rzecz reformulacji produktów żywnościowych.

 


Współpraca