Niemcy: Gwałtowny wzrost wartości surowcowej mleka w listopadzie

02.12.2021 -

Wartość surowcowa mleka określana prze instytut IF w Kolonii, na podstawie cen rynkowych masła i odtłuszczonego mleka w proszku, gwałtownie wzrosła w listopadzie 2021 r. po znacznym wzroście w październiku

W porównaniu z poprzednim miesiącem wartość wzrosła o 6,8 centa do 50,1 centa/kg i tym samym po raz pierwszy przekroczyła granicę 50 centów. W tym samym czasie ubiegłoroczny wynik został przekroczony o 18,5 centów. Wartość surowcowa mleka rosła nieprzerwanie od lutego 2021 r., z niewielkim minusem odnotowanym w lipcu

Pozytywny rozwój cen masła i odtłuszczonego mleka w proszku zadecydował o gwałtownym wzroście wartości surowcowej mleka. Oba produkty cieszyły się dużym zainteresowaniem i były dostępne tylko w ograniczonych ilościach. Według wyliczeń instytutu IFE średnie niemieckie ceny masła wzrosły w listopadzie 2021 roku o 21% do 560,80 euro/100 kg. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku nie wrosły tak mocno, ale o 9% do 311,80 euro/100 kg.

Ważny wskaźnik cen producentów mleka

Miesięczna wartość surowca ustalona przez instytut IFE dotyczy mleka standardowego o zawartości tłuszczu 4,0% i białka 3,4% z gospodarstwa producenta mleka i bez VAT. Kalkulacja oparta jest na przychodach brutto, uzyskanych na podstawie średnich cen rynkowych masła i odtłuszczonego mleka w proszku na podstawie notowań na Południowoniemieckiej Giełdzie Masła i Sera w Kempten. Wartość surowca nie wskazuje na cenę płaconą przez daną mleczarnię, ale jest ważnym wskaźnikiem rozwoju cen standardowych produktów mleczarskich w Niemczech i UE.

Pozytywny rozwój powinien trwać do końca roku

Przekraczająca limit 50 centów i bardzo szybko rosnąca w bardzo krótkim czasie, wartość surowca pokazuje, jak impulsywny jest marketing produktów mlecznych – stwierdza Stowarzyszenie Producentów Mleka w Bawarii.

Różne oznaki rozluźnienia rynku pojawiły się już na początku jesieni, tak, że niemieckie ceny detaliczne najpierw stale rosły w przypadku tłuszczu mlecznego, a następnie również białka mlecznego. W tym samym okresie ceny sprzedaży międzynarodowej wykazywały podobne tendencje.

Według stowarzyszenia, jeśli pozytywna tendencja wartości surowca utrzyma się w ten sam sposób w ostatnim miesiącu kalendarzowym 2021 r., roczna wartość może spaść na prawie 39 centów/kg.

W tym kontekście przedstawiciele producentów mleka zwracają uwagę, że ich koszty produkcji również gwałtownie wzrosły w ostatnich miesiącach.

(02.12.2021 za farmer.pl)


Współpraca