Niemcy: W lutym wzrosła wartość mleka, jako surowca

09.03.2021 -

Wartość mleka jako surowca, ustalona w Instytucie ife w Kilonii na podstawie cen rynkowych masła i odtłuszczonego mleka w proszku, wzrosła w lutym 2021 r., o 1,6 centa do 32,9 centa/kg.

Jednak instytut poinformował, że poziom z poprzedniego roku (35,5 centów) nie został osiągnięty.

Według instytutu ceny odtłuszczonego mleka w proszku wzrosły w lutym 2021 r. o 4,9% do 235,1 euro/100 kg. Średnie ceny masła w Niemczech wzrosły o 3,6% do 352,1 euro/100 kg. Lepsze wykorzystanie tłuszczu, jak i zwiększona wartość beztłuszczowa zapewniały wyższą wartość surowca.

Analitycy spodziewają się wyraźnego wzrostu cen zbytu dla producentów w związku ze wyższymi cenami masła na świecie i dobrą sprzedażą w niemieckim handlu detalicznym żywnością. Zwracają uwagę, że obniżenie na początku stycznia cen zbytu masła pakowanego wymuszone przez sprzedawców detalicznych razie nie było zgodne z sytuacją na rynku.

Miesięczna wartość surowca określona przez instytut ife w Kilonii dotyczy mleka standardowego o zawartości tłuszczu 4,0%, białka 3,4%, loco gospodarstwo producenta mleka i bez VAT. Kalkulacja oparta jest na przychodach brutto, pochodzących ze średnich cen rynkowych masła i odtłuszczonego mleka w proszku (bez uwzględnienia kontraktów długoterminowych), na podstawie notowań na południowoniemieckiej giełdzie masła i sera w Kempten.

Wartość surowca nie jest ceną płaconą przez określoną mleczarnię, ale jest ważnym wskaźnikiem rozwoju cen.

(09.03.2021 za farmer.pl)


Współpraca