Normy handlowe unijnych produktów rolnych do modyfikacji
11.06.2021 -
Komisja Europejska 8 czerwca rozpoczęła konsultacje społeczne, których celem jest zebranie opinii na temat wariantów politycznych dotyczących ewentualnej zmiany norm handlowych UE dotyczących produktów rolnych.
Konsultacje trwają 12 tygodni, od 8 czerwca do 31 sierpnia 2021 r. i skierowane są do podmiotów w łańcuchu dostaw żywności, takich jak producenci, handlowcy, detaliści i ich stowarzyszenia, konsumenci i władze krajowe.
Zapowiedziany w strategii „od pola do stołu” przegląd jest wynikiem ogólnego procesu oceny norm handlowych UE określonych we wspólnej organizacji rynku, „dyrektywach śniadaniowych” i aktach KE.
Normy handlowe określają jakość produktów, które są sprzedawane konsumentom za pomocą obowiązkowych zasad lub opcjonalnych zastrzeżonych warunków. Opierają się na technicznych specyfikacjach produktów w celu określenia jednolitych cech handlowych. W przypadku produktów rolnych obejmuje to klasyfikację świeżości lub wielkości, prezentację, etykietowanie, pakowanie itp., ale specyfikacje produktów mogą również dotyczyć metod procesu i produkcji. Normy handlowe określają minimalne wymagania jakościowe dla produktów, które są sprzedawane i sprzedawane konsumentom, oraz określają cechy produktów, które są sprzedawane, za pomocą określonych terminów (np. „wolny wybieg” dla produktów drobiowych).
„Dyrektywy śniadaniowe” to szereg dyrektyw ustanawiających zasady opisu, definicji, właściwości i etykietowania szeregu produktów rolnych i spożywczych zwykle spożywanych na śniadanie, stąd nazwa.
Przyjęta w maju 2020 r. przez Komisję strategia „od pola do stołu” ma na celu przyspieszenie przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe. Obejmuje ona cel norm handlowych „zapewnienie absorpcji i dostaw zrównoważonych produktów”.
(11.06.2021 za wrp.pl)