Ogólnopolskie Święto Sera – III Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa
W Hotelu OMEGA w Olsztynie, w dniach 12-13 września 2015 odbyło się Ogólnopolskie Święto Sera – III Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa zorganizowany przez Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Oficjalnego otwarcia dokonali: Rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego prof. dr. hab. Ryszard Górecki, Prezydent Olsztyna dr. Piotr Grzymowicz, Jakub Krogulec, w imieniu Prezesa KZSM w Warszawie Waldemara Brosia, oraz Dziekan Wydziału Nauki o Żywności prof. dr. hab. Bogusław Staniewski. A poprzedzone zostało ono występem orkiestry dętej UWM w Olsztynie.
Goście przez dwa dni mogli degustować sery i twarogi na stoiskach producentów. Mogli też oddać głos na swój ulubiony produkt. Konkurs trwał przez dwa dni i zakończony został ogłoszeniem Króla Serowego i Króla Twarogowego.
Odbywały się też pokazy i degustacja różnorodnych potraw przygotowanych na bazie serów i twarogów przez kucharzy Restauracji Lazur Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR w Nowych Skalmierzycach oraz kucharzy reprezentujących inne zakłady mleczarskie.
Ogromnym zainteresowaniem cieszyło się laboratorium sera i twarogu oraz rozmowy z ekspertami. To tam, w bezpośrednim kontakcie z krajowymi autorytetami serowarstwa, można było uzyskać odpowiedzi na pytania dotyczące np. wyboru dobrego sera, rodzajów i różnic między gatunkami serów, prawidłowości znakowania serów, roli żywieniowej nabiału, itd. Natomiast W Laboratorium Sera i Twarogu można było obejrzeć wystawę fotograficzną oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości.
Było też dużo atrakcji dla dzieci. Mogły one brać aktywny udział w mini pokazie technologiczno-laboratoryjnym, w którym mogły badać mleko, produkować ser i masło, poznawać sprzęt i stosowane dodatki technologiczne. Dzieci mogły się też bawić w Uliczce Seromaniaków gdzie były animacje w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami), prowadzone przez studentów – członków Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa WNoŻ UWM w Olsztynie.
Ogólnopolskie Święto Sera – III Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa zakończył się wręczeniem nagród.
Hit Serowy nagrodę Rektora UWM w Olsztynie prof. dr. hab. Ryszarda Góreckiego otrzymali:
Hochland Polska w Kaźmierzu za sery topione linii Fit: Mix Fit w krążkach i Fit Gouda w plastrach;
LACTIMA za produkt sery topione w plasterkach: Edam, Gouda, Emmentaler, Cheddar oraz Toasty z szynką, ze szczypiorkiem, z salami i z papryką;
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim za ser Mozzarella wędzona;
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim za zestaw dojrzewających serów prozdrowotnych i Light;
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu za ser Kasztelan;
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skierniewicach za ser Mozzarella w zalewie kulki mini;
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za ser Rajski z dziurami;
PHZ SM LACPOL w Warszawie za ser Krajeński typu mazdamer;
SERTOP w Tychach za Złoty Emmentaler ser topiony w krążkach;
Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK z Radzynia Podlaskiego za zestaw serów Gouda z dodatkami: imbirem, ziołami, pomidorami, czarnuszką, kozieradką, czosnkiem niedźwiedzim;
Spółdzielnia Mleczarska LAZUR z Nowych Skalmierzyc za Lazur Srebrzysty w zalewie z suszonymi pomidorami;
Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za ser Senator Emmentaler;
Spółdzielnia Mleczarska w Rykach za sery Cymes wędzony i Cymes z przyprawami;
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za ser Kaszkawał.
Hit Twarogowy nagrodę Rektora UWM w Olsztynie prof. dr. hab. Ryszarda Góreckiego otrzymali:
Hochland Polska w Kaźmierzu za ser twarogowy w plastrach Domowe Smaki naturalny i z przyprawami;
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy za ser Mascarpone;
Grupa POLMLEK za zestaw serków Capresi puszysty;
Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za Ser twarogowy półtłusty mielony;
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za serki Mleczna Impresja Naturalny i Waniliowy z pokruszoną laską wanilii;
Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za zestaw serków śmietankowych Łaciaty: naturalny oraz z dodatkami;
Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za Twaróg Śmietankowy;
Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA w Środzie Wielkopolskiej za Twaróg Solankowy w posypce z pieprzu i Twaróg Solankowy w posypce z papryki.
Wręczono również Puchary specjalne:
Puchar Prezydenta Olsztyna dr Piotra Grzymowicza otrzymała Grupa POLMLEK za innowacyjność i najwyższą jakość serów i twarogów prezentowanych na Ogólnopolskim Święcie Sera;
Puchar Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem w imieniu Prezesa Związku Waldemara Brosia wręczył Jakub Krogulec, za utrzymanie stałej najwyższej jakości produkowanych serów i twarogów.
Wyróżnienia Dziekana Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, prof. Bogusława Staniewskiego, medale Jubileuszowe 70-lecia Wydziału Nauki o Żywności otrzymały: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim, Spółdzielnia Mleczarska w Rykach i Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie.
Podczas trwania Festiwali Serów zwiedzający wypełniali kupony i głosowali na swój ulubiony produkt.
Nagrodę konsumentów – Serowy Król – otrzymali:
- w kategorii sery topione – LACTIMA w Morągu za zestaw sosów serowych Serowe Inspiracje;
- w kategorii serów niedojrzewających typu włoskiego – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim za ser Mozzarella Mini;
- w kategorii serów typu szwajcarsko-holenderskiego – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim za ser Edamer;
- w kategorii serów szwajcarskich – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu za ser Królewski;
- w kategorii serów niedojrzewających typu włoskiego – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skierniewicach za ser Mozzarella wędzona;
- w kategorii serów długo dojrzewających – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za ser Czarna Perła;
- w kategorii serów holenderskich – Grupa POLMLEK za zestaw serów Warmia;
- w kategorii serów dojrzewających – PHZ SM LACPOL za ser Staropolski;
- w kategorii serów z porostem pleśni – Hochland Polska w Kaźmierzu za sery pleśniowe Camembert i Brie;
- w kategorii sery dojrzewające – Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim za markę serów Serenada;
- w kategorii sery długo dojrzewające – Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim za sery Bursztyn, Rubin i Szafir;
- w kategorii serów z przerostem pleśni – Spółdzielnia Mleczarska LAZUR z Nowych Skalmierzyc za zestaw serów Lazur: Błękitny, Turkusowy, Złocisty, Srebrzysty;
- kategoria serów dojrzewających – Spółdzielna Mleczarska MLEKOVITA z Wysokiego Mazowieckiego za zestaw serów bez laktozy Gouda, Sokół i Havarti;
- kategoria serów dojrzewających – Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za ser Jantar;
- kategoria serów dojrzewających wędzonych – Spółdzielnia Mleczarska w Rykach za zestaw serów dojrzewających wędzonych: Cymes, Ramzes i Zamojski.
Nagrody wręczali: Bogusław Staniewski – Dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie i Józef Żuraw – Prezes Zarządu firmy SUPERIOR i współwłaściciel Hotelu OMEGA, w którym odbywał się III Festiwal Serów i Twarogów.
Nagrodę konsumentów – Twarogowy Król – otrzymali:
- w kategorii twarogi produkowane z zastosowaniem nowych technik produkcyjnych – Hochland Polska w Kaźmierzu za zestaw puszystych serków twarogowych Almette;
- w kategorii serki twarogowe ziarniste – Okręgowa Spółdzielnia w Piątnicy za zestaw serków wiejskich typu cottage cheese;
- w kategorii twarogi ociekowe – PHZ SM LACPOL z Warszawy za twaróg klinek półtłusty Hula Krasula;
- w kategorii sery twarogowe produkowane metodą ultrafiltracji – Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za twarożek kanapkowo-sernikowy Twój Ulubiony;
- w kategorii sery twarogowe topione – SERTOP w Tychach za ser Delisja naturalny;
- w kategorii twarogów produkowanych metodą tradycyjną – Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za twaróg śmietankowy;
- w kategorii twarogi wędzone – Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA ze Środy Wielkopolskiej za twaróg solankowy wędzony.
Nagrody wręczali: Bogusław Staniewski – Dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie i Józef Żuraw – Prezes Zarządu firmy SUPERIOR i współwłaściciel Hotelu OMEGA, w którym odbywał się III Festiwal Serów i Twarogów oraz Królowa Mleka – studentka Wydziału o Żywności UWM w Olsztynie.
Rektor UWM w Olsztynie prof. dr hab. Ryszard Górecki wręczył pamiątkowe Albumy Uniwersyteckie. Otrzymały je: grupa POLMLEK, Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA i Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL.
Dziekan Wydziału Nauki o Żywności, prof. dr hab. Bogusław Staniewski, wręczył też Specjalne adresy i podziękowania sponsorom Ogólnopolskiego Święta Sera – III Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa – firmom: Chr. Hansen Poland, CSK Food Enrichment Poland, OBRAM S.A., DIVERSEY Polska, SILTER Polska, DuPont DANISCO Poland.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.