Oto wynik plebiscytu najlepszych restauracji w Polsce!
W końcu! Mamy wyniki Plebiscytu Gości jesiennej edycji Restaurant Week. Festiwal trwał od 8 września do 3 października, a wybrało się na niego prawie 85 tysięcy Gości. Po odbytej wizycie w restauracji mieli szansę na ocenienie dania, obsługi i atmosfery w ponad 300 najlepszych restauracjach w kraju. Jak przedstawiają się wyniki jesiennej edycji? Poniżej zdradzamy zwycięzców!
W tej edycji Festiwalu Goście oceniali restauracje w kilku kategoriach – przystawka, danie główne, deser, obsługa, atmosfera. Został wyłoniony również najlepszy debiut oraz najpopularniejsza restauracja. Która restauracja wypadła najlepiej?
W jesiennej edycji zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została restauracja ZEST w Rzeszowie, którą okrzyknięto “Najlepszym debiutem” oraz przyznano pierwszą nagrodę w kategorii “Najlepsza atmosfera”. Na drugim miejscu znalazło się Forum Kulinarne z Wrocławia, które wg. opinii Gości Festiwalu miało najlepszą przystawkę, a także zostało ogłoszone “Najpopularniejszą restauracją”. Trzecie miejsce na podium uzyskał Taki Pan Pstrąg, który otrzymał nagrodę za “Najlepszy deser”. W kategorii “Najlepsze danie główne” zwyciężyła warszawska restauracja Bursztynowa Bistro, a w kategorii “Najlepsza obsługa” Ważne Miejsce w Katowicach. Gratulujemy!
Oprócz uznania ze strony Gości, restauracje otrzymają także wyjątkowe nagrody! Za pierwsze miejsce restauracja ZEST zostanie nagrodzona okładką oraz wywiadem w magazynie Nowości Gastronomiczne. Za drugie miejsce Forum Kulinarne otrzyma voucher o wartości 2 tysięcy złotych od Makro, natomiast restauracja Taki Pan Pstrąg za miejsce trzecie zostanie nagrodzona voucherem w wysokości tysiąca złotych również od firmy Makro. Oprócz tego każda z restauracji na podium otrzyma zestaw garnków od Dajar, sery długodojrzewające od Spomlek oraz roczną prenumeratę od Foodservice i magazyn Kukbuk.
Nagrodzeni zostaną również zwycięzcy w poszczególnych kategoriach. Restauracja Bursztynowa Bistro za “Najlepsze danie główne” otrzyma voucher o wartości tysiąca złotych na wypożyczenie sprzętu bankietowego lub konferencyjnego od Gastro Magic oraz -50% na prowizję przy kolejnej edycji Restaurant Week. Taki Pan Pstrąg za zwycięstwo w kategorii “Najlepszy deser” będzie mógł wziąć udział w szkoleniu baristycznym od Segafredo. Restauracja ZEST, czyli “Najlepszy debiut” i zwycięzca kategorii “Najlepsza atmosfera”, zostanie nagrodzona publikacją w mediach patronackich w ramach kolejnej edycji Festiwalu, otrzyma 10 zaproszeń dwuosobowych na kolejny Restaurant Week oraz książki mistrza, światowej sławy Szefa Kuchni Joel Robuchona od Smarten PR. Za “Najlepszą obsługę”, Ważne miejsce będzie mogło wykorzystać cztery szkolenia dla jednej osoby w Akademii Inspiracji Makro. Za tytuł “Najpopularniejszej restauracji” oraz wygranej w kategorii “Najlepsza przystawka”, Forum Kulinarne otrzyma wywiad w drukowanym wydaniu w Foodservice, książki mistrza, światowej sławy Szefa Kuchni Joel Robuchona od Smarten PR oraz indywidualne doradztwo od Makro. Ponadto wyróżnione restauracje otrzymają zestaw serów długodojrzewających od Spomlek, roczną prenumeratę miesięcznika od Foodservice oraz numer kwartalnika Kukbuk.
Oto pełna lista zwycięzców:
Wyniki ogólnopolskie:
I MIEJSCE: ZEST (Rzeszów)
II MIEJSCE: Forum Kulinarne (Wrocław)
III MIEJSCE: Taki Pan Pstrąg (Łódź)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Forum Kulinarne (Wrocław)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Bursztynowa Bistro (Warszawa)
NAJLEPSZY DESER: Taki Pan Pstrąg (Łódź)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: ZEST (Rzeszów)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Forum Kulinarne (Wrocław)
NAJLEPSZY DEBIUT: ZEST (Rzeszów)
Wyniki regionalne:
BIAŁYSTOK
I MIEJSCE: Po Pierwsze
II MIEJSCE: Dwór Czarneckiego
III MIEJSCE: Atmosfera
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Po Pierwsze
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Dwór Czarneckiego
NAJLEPSZY DESER: Atmosfera
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Po Pierwsze
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Po Pierwsze
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Atmosfera
NAJLEPSZY DEBIUT: Atmosfera
KRAKÓW
I MIEJSCE: Restauracja Baster
II MIEJSCE: Qrudo Food&Wine
III MIEJSCE: Sobremesa Restaurant
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Restauracja Baster
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Qrudo Food&Wine
NAJLEPSZY DESER: Sobremesa Restaurant
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Restauracja Baster
NAJLEPSZA ATMOSFERA: William Rabbit & Co – Magic Spot
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Sobremesa Restaurant
NAJLEPSZY DEBIUT: Restauracja Baster
LUBLIN
I MIEJSCE: Małe Indie
II MIEJSCE: Niepospolita
III MIEJSCE: Od Kuchni
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Małe Indie
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Od Kuchni
NAJLEPSZY DESER: Małe Indie
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Niepospolita
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Za Kulisami
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Niepospolita
NAJLEPSZY DEBIUT: Shani Jani
ŁÓDŹ
I MIEJSCE: Taki Pan Pstrąg
II MIEJSCE: Heksagon
III MIEJSCE: Powidok
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Powidok
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Taki Pan Pstrąg
NAJLEPSZY DESER: Taki Pan Pstrąg
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Taki Pan Pstrąg
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Heksagon
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Heksagon
NAJLEPSZY DEBIUT: Trattoria Bandiera Italiana
POZNAŃ
I MIEJSCE: Oregano and Wine
II MIEJSCE: James Star Restaurant Burger&Steak
III MIEJSCE: Podanie
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: ORZO people – music – nature Poznań
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Oregano and Wine
NAJLEPSZY DESER: Oregano and Wine
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Oregano and Wine
NAJLEPSZA ATMOSFERA: James Star Restaurant Burger&Steak
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: BulwaR
NAJLEPSZY DEBIUT: Kura na Grzędzie
RZESZÓW
I MIEJSCE: ZEST
II MIEJSCE: Wina Dajcie
III MIEJSCE: Folwark
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: ZEST
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: ZEST
NAJLEPSZY DESER: Wina Dajcie
NAJLEPSZA OBSŁUGA: ZEST
NAJLEPSZA ATMOSFERA: ZEST
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Wina Dajcie
NAJLEPSZY DEBIUT: ZEST
SILESIA
I MIEJSCE: Ważne Miejsce (Katowice)
II MIEJSCE: ORSO (Knurów)
III MIEJSCE: Restauracja Chopina 5 (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Stek i Wino (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZY DESER: Bosco (Bielsko Biała)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZY DEBIUT: Restauracja Chopina 5 (Bielsko-Biała)
SZCZECIN
I MIEJSCE: Kathmandu Restaurant
II MIEJSCE: VA BANQUE
III MIEJSCE: The Kitchen Meet & Eat
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: The Kitchen Meet & Eat
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Chinkalnia Restauracja Gruzińska
NAJLEPSZY DESER: Kathmandu Restaurant
NAJLEPSZA OBSŁUGA: VA BANQUE
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Kathmandu Restaurant
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: VA BANQUE
TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Fisherman (Sopot)
II MIEJSCE: Trattoria Al Dente (Gdańsk)
III MIEJSCE: Fellini (Gdańsk)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Fisherman (Sopot)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Przepis na (Gdańsk)
NAJLEPSZY DESER: Fisherman (Sopot)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Fisherman (Sopot)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Trattoria Al Dente (Gdańsk)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: JUNGLA Cocktails & Food (Gdańsk)
NAJLEPSZY DEBIUT: Trattoria Al Dente (Gdańsk)
WARMIA I MAZURY
I MIEJSCE: Browar Chmury (Giżycko)
II MIEJSCE: Pierogi na widelcu (Olsztyn)
III MIEJSCE: Staromiejska 2.0 (Olsztyn)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Staromiejska 2.0 (Olsztyn)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Browar Chmury (Giżycko)
NAJLEPSZY DESER: Ratuszowa (Mrągowo)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Pierogi na widelcu (Olsztyn)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Hotel Omega (Olsztyn)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Staromiejska 2.0 (Olsztyn)
NAJLEPSZY DEBIUT: Staromiejska 2.0 (Olsztyn)
WARSZAWA
I MIEJSCE: Bursztynowa Bistro
II MIEJSCE: Wolna Europa
III MIEJSCE: Czarne Czerwone Złote
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Bursztynowa Bistro
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Bursztynowa Bistro
NAJLEPSZY DESER: BYDŁO I POWIDŁO Steaks&Seafood
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Aruba – Sophisticated Ribs Bar
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Wolna Europa
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Niewinni Czarodzieje 2.0
NAJLEPSZY DEBIUT: Wolna Europa
WROCŁAW
I MIEJSCE: Forum Kulinarne
II MIEJSCE: Czarna Trufla – pizza & pasta
III MIEJSCE: Alyki
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Forum Kulinarne
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Czarna Trufla – pizza & pasta
NAJLEPSZY DESER: Forum Kulinarne
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Enigma RestoBar
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Alyki
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Forum Kulinarne
NAJLEPSZY DEBIUT: Gospoda Pod Złotą Marią
(Informacja prasowa Restaurant Week)