Piknik PDŻ „Polska smakuje”

16 czerwca 2018, na terenie Wyścigów Konnych na Służewcu w Warszawie, odbył się Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Impreza została zorganizowana pod hasłem „Polska smakuje”. Oficjalnie Piknik otworzył sekretarz stanu Jacek Bogucki.

Było to wielkie święto polskiej żywności i czas na odpoczynek oraz dobrą zabawę.

Impreza wzbudziła ogromne zainteresowanie mieszkańców Warszawy i okolic. Odwiedziło ją kilkanaście tysięcy osób. Wśród gości byli także przedstawiciele ambasad i placówek dyplomatycznych, które mają siedziby w Warszawie.

Otwierając Piknik sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa Rozwoju Wsi Jacek Bogucki podkreślił, że ideą pikniku jest prezentowanie walorów naszej żywności przy dobrej zabawie i wypoczynku.

Można było spróbować tradycyjnych dań: m.in. chleby, pierogi, wędliny, ciasta, sery, jogurty, konfitury i powidła, a także świeże warzywa, owoce, miody i soki. Wszystko polskie, zdrowe i niezwykle smaczne! Kucharze przygotowywali też potrawy z drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Nie zabrakło też przedstawicieli zakładów mleczarskich. Swoje produkty prezentowali: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole, Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie, Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA w Środzie Wielkopolskiej, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bychawie, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP TOMYŚL w Nowym Tomyślu, LAZUR – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu i Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach i Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Garwolinie.

Uczestnicy pikniku mogli wziąć udział we wspólnym gotowaniu z szefem kuchni i popularyzatorem kuchni molekularnej Łukaszem Konikiem, który przygotowywał potrawy z produktów posiadających znak Programu Poznaj Dobrą Żywność.

W tym roku na Służewcu swoje produkty prezentowało blisko 100 firm. Byli to producenci, których wyroby otrzymały znak Programu Poznaj Dobrą Żywność, a także producenci produktów z oznaczeniami geograficznymi, producenci produktów regionalnych i tradycyjnych oraz ekologicznych. Stoiska miały też instytucje, organizacje i stowarzyszenia działające w obszarze rolnictwa, przetwórstwa, turystyki wiejskiej i agroturystyki oraz instytucje branżowe, m.in. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”, Polska Organizacja Turystyczna, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Fundusze promocji produktów rolno-spożywczych i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Było też wiele atrakcji dla najmłodszych gości, m.in. gry tematyczne popularyzujące zdrowy sposób odżywiania.

Dużą atrakcją dzisiejszej imprezy była objęta Patronatem Honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi gonitwa 4-letnich ogierów i klaczy czystej krwi arabskiej o Nagrodę Bandosa rozgrywana na dystansie 2400 metrów. Gonitwa ta odbywała się w ramach 14 dnia wyścigowego tegorocznego sezonu, w trakcie którego rozegranych było 9 gonitw. Ciekawa była również gonitwa uczniowska tradycyjnie rozgrywana rywalizacja adeptów sztuki jeździeckiej.

Piknik Poznaj Dobrą Żywność jest corocznym wydarzeniem promującym polską żywność organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 


Współpraca