Polagra 2017

W dniach 25-28 września 2017 w Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się targi: Polagra Food, Polagra Tech, Polagra Gastro, Pakfood i Invest Hotel.

Targi Polagra Food to dla branży spożywczej zwiastun trendów konsumenckich, kompleksowy przegląd ofert, ale też promocja polskiej gospodarki.

POLAGRA TECH to marka doskonale znana firmom z branży spożywczej. Co dwa lata jeden z salonów tych targów dedykowany jest innej branży. Targi te od lat są atrakcyjnym wydarzeniem biznesowym dla branży spożywczej. Impreza ewoluuje, jest miejscem wielu premier i nowości technologicznych. Od lat wyznacza trendy na rynku technologii spożywczych.

Międzynarodowe Targi Gastronomiczne i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL są dla branży HoReCa najlepszym źródłem wiedzy na temat nowatorskich rozwiązań, zarówno tych sprzętowych, jak i koncepcyjnych. Ekspozycję co roku tworzą czołowi polscy producenci i dystrybutorzy sprzętu dla lokali gastronomicznych i hotelarskich.

Polagra Gastro i Invest Hotel to także targi HoReCa, podczas których mają miejsce premiery krajowe, europejskie i światowe! Specjalna strefa pokazowa – Galeria Innowacji co roku działa jak magnes. Odwiedzają ją nie tylko szefowie kuchni, kucharze, menedżerowie restauracji, ale także przedstawiciele obiektów hotelarskich.

Tradycja organizowania poznańskich targów dla branży producentów i dostawców techniki pakowania, a także rozwiązań pozwalających na co dzień podejmować wyzwania logistyczne, sięga niemalże czterdziestu lat. Przez ten czas targi te przeszły niespotykaną metamorfozę, dzięki której w kalendarzu kluczowych spotkań targowych dla branży mamy dwie duże, odbywające się naprzemiennie w cyklu dwuletnim imprezy: Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Logistyki TAROPAK oraz Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego PAKFOOD.

Patronat honorowy nad targami objął minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. W

uroczystości otwarcia udział wzięli: Krzysztof Jurgiel – minister rolnictwa i rozwoju wsi, Jacek Bogucki – sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa, przedstawiciele resoru rolnictwa z innych krajów, posłowie na Sejm RP: Jan Krzysztof Ardanowski, Adam Ołdakowski, Piotr Olszówka, Tadeusz Dziuba, Piotr Uruski i senatorowie: Jerzy Chróścikowski, Ireneusz Niewiarowski, Piotr Florek, przedstawiciele korpusu dyplomatycznego i konsularnego, szefowie urzędów centralnych, władze samorządowe, przedstawiciele organizacji branżowych.

– Polska żywność poszukiwana jest na rynkach światowych, o czym świadczą dane z handlu zagranicznego W ubiegłym roku wyeksportowaliśmy produkty rolno-spożywcze o wartości ponad 24 mld euro. W tym roku prognozujemy wzrost do ponad 25 mld euro. Na taką ocenę pozwalają rezultaty pierwszych 7 miesięcy tego roku. Naszym największym odbiorcą pozostają kraje Unii Europejskiej, do których trafia ponad 80% wartości całego eksportu – powiedział minister Jurgiel.

Prezes Zarządu MTP Przemysław Trawa poinformował o zmianie koncepcji prezentacji targowych. Od przyszłego roku Polagra Food pojawi się w nowej odsłonie. W nowym terminie (8-10 maja) i nowej formule. Będą to 3 dni kontraktacji wspieranych przez intensywną promocję targów na rynku krajowym oraz zagranicznym, współpracę z ambasadorami oraz instytucjami branżowymi, przedstawicielami sieci na rynku polskim. Zmiana ta wzbudziła duże kontrowersje wśród wystawców.

Podczas uroczystości otwarcia Targów wręczono też Złote Medale MTP, nagrody Acantus Aureus.

Złoty Medal MTP to prestiżowe wyróżnienie. Eksperci odpowiednich dziedzin poddają ocenie zgłoszone wyroby z uwzględnieniem m.in. takich kryteriów jak innowacyjność, estetyka, ekonomiczność użycia czy bezpieczeństwo dla środowiska. Wyłonienie liderów branży ma ułatwić konsumentom decyzję o zakupie. W konkursie nagradzane są produkty, a nie firmy. Spośród produktów mleczarskich Złote Medale MTP otrzymały:

  • Chłodnik warzywny MLEKPOL – Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL” w Grajewie;
  • DarPRO Napój serwatkowy cytrynowy – Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA, Wysokie Mazowieckie;
  • Deliser Ser twarogowy topiony klasyczny 136 g (8 porcji x 17 g) – Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA, Wysokie Mazowieckie;
  • Favita Ser do smarowania kanapkowy typu greckiego z czosnkiem niedźwiedzim – Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA, Wysokie Mazowieckie;
  • Maślanka naturalna Hula Krasula – Zakład Przetwórstwa Mleka MLECZ Sp. z o.o. w Wolsztynie, Wolsztyn;
  • Maślanka Wiejska Naturalna – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole;
  • Paluszki Serowe MiaMu – Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA;
  • Ser Księżan OLD klinek – Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA;
  • Ser pleśniowy La Polle Camembert Classic bez GMO – Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA Oddział Produkcyjny KURPIE w Baranowie;
  • Serek Śmietankowy Łaciaty z suszonymi pomidorami – Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL” w Grajewie;
  • Tradycyjny Gzik Wielkopolski ze szczypiorkiem – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL, Nowy Tomyśl.

A spośród firm współpracujących z branżą mleczarską Złoty Medal MTP otrzymała TRAYSEALER MULTIVAC G700 MULTIVAC SEPP HAGGENMÜLLER GmbH & Co.KG, Niemcy.

W konkursie Acanthus Aureus statuetką Złotego Akanta nagradzane są stoiska najlepiej zaprojektowane i przygotowane do realizacji strategii marketingowej firmy podczas targów. Spośród zakładów mleczarskich Złotego Akanta otrzymały: Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA i Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL.

A spośród firm współpracujących z branżą mleczarską: GEA Polska i MULTIVAC.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.

 


Współpraca